Kwaliteit in de zorg: er moet meer gevonkt worden dan gevinkt! | Blog Joost Magermans

Een eenduidige definitie voor kwaliteit in de zorg bestaat niet; iedereen heeft zo zijn eigen visie. Over de kwaliteit van ons zorgstelsel valt deze week weer veel te lezen in de kranten. Het lijstje over het niet goed presteren van verpleeghuizen bijvoorbeeld. Hugo Borst schreef zelfs een open brief aan staatssecretaris Martin van Rijn die gepubliceerd werd op de voorpagina van het Algemeen Dagblad.

Is de kwaliteit van de zorg nu zo slecht of is de mate van organiseren niet goed? Vaak krijgen de mensen op de werkvloer van alles en nog wat te verduren, terwijl de managers en directeuren te weinig beseffen wat zich daar afspeelt. Dit geldt tegenwoordig ook voor de gemeenten waar bijvoorbeeld bij de afspraken met de thuiszorg nog veel te verbeteren valt.

Als fysiotherapeut kom ik veel mensen tegen in de praktijk die tegen problemen oplopen die volgens mij het gevolg zijn van wat ik hierboven heb benoemd. Een voorbeeld. Om in aanmerking te komen voor een chronische machtiging fysiotherapie moet er een indicatie zijn. Als die er vervolgens is, kunnen er na 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering, behandelingen uit de basisverzekering worden vergoed. Met andere woorden: je moet een goede aanvullende verzekering hebben óf je betaald de eerste 20 behandelingen zelf en dan wordt de vergoeding bij de 21e behandeling uit de hoofdverzekering het eigen risico aangesproken. De regels zijn zo ingewikkeld geworden dat wij hier heel veel vragen over krijgen.

‘Als fysio ben ik te veel formulieren aan het invullen en ben ik in het elektronisch patiëntendossier te veel aan het afvinken’

Conclusie: wij zijn in plaats van zorgverleners, een verlengstuk van de zorgverzekeraars geworden. En dat is jammer. Volgens veel fysiotherapeuten, en bovendien veel andere zorgverleners, moet het roer om. De regie moet terug naar de zorgverleners en de overheid en zorgverzekeraars behoren te controleren en te ondersteunen. Als fysio ben ik te veel formulieren aan het invullen en ben ik in het elektronisch patiëntendossier te veel aan het afvinken. Dit wil ik helemaal niet. Ik wil met mensen werken en ze in beweging krijgen. Dat is volgens mij kwaliteit. Er moet meer ‒ zoals Mathieu Weggemans zegt ‒ gevonkt worden!

    Joost Magermans pasfoto 110716_Crop2     

 

Joost Magermans fysiotherapeut/manueel therapeut | praktijkeigenaar FysioVoorne | joost@fysiovoorne.nl