Opplussen of niet? | Blog Joost Magermans

De zomervakantie is voorbij en iedereen kan weer met frisse moed de komende periode in. Bij de fysiotherapeuten komen de nieuwe contracten van de zorgverzekeraars binnen en gelukkig gebeurt dat nu eerder in het jaar.

In de vorige contractrondes was ik, hopende op een goede wifi-verbinding, tijdens onze wintersportvakantie bezig met het terugsturen van de contracten. Nu komen de contracten eerder en hebben wij fysiotherapeuten meer tijd om eventueel per praktijk met verschillende verzekeraars over de contracten te onderhandelen. Gelukkig worden we hierin ondersteund door onze beroepsgroep het KNGF.

Onze beroepsgroep is ook in beweging dit jaar. En bij de algemene ledenvergadering zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden om als lid meer inspraak te hebben in het nieuw te vormen beleid. Ook heeft het KNGF dit jaar zijn leden de mogelijkheid gegeven om een Plus Programma te volgen, en dit is niet ongehoord gebleven. Meer dan 500 praktijken in het land hebben zich hiervoor ingeschreven en gaan proberen zo een Plus-contract te verkrijgen bij Zilveren Kruis.

Op internet zijn nog steeds discussies of je hier nu aan moet meedoen of niet. Dus ‘opplussen’ of niet. De een vindt dat het KNGF zich hier niet in moet mengen, de ander heeft al jaren een Plus-praktijk en vindt het niet eerlijk dat praktijken nu ‘makkelijk’ kunnen opplussen.

Maar goed, naast deze zaken gebeuren er ook andere vermeldenswaardige dingen. Wij gebruiken daar sinds kort een incidentenformulier voor. In het begin was ik hier nog een beetje huiverig voor, maar het formulier helpt ons inmiddels al goed. Even een voorbeeld. Wij geven hydrotherapie (fysiotherapie in het water), en na de therapie is iemand uitgegleden in de gang. Ondanks de armleuningen gebeurde dit toch. Na het invullen van het formulier en onderling overleg hebben wij besloten dat iedere klant van ons waterschoenen moet dragen met voldoende profiel. Deze schoenen zijn bij ons verkrijgbaar en sindsdien zijn er gelukkig geen mensen meer uitgegleden.

Mijn vorige blog ging over kwaliteit in de zorg en volgens mij kan de zorg nog beter worden door op een veilige werkplek zo efficiënt en doelmatig mogelijk te werken. Ook is het goed om vakkennis bij te houden, kennis te delen en te leren van elkaar. Sinds kort maak ik gebruik van BSL Fysiotherapeut Totaal en hierin komen deze aspecten mooi samen. Door een handige app is de informatie snel en overal beschikbaar en daar worden we allemaal beter van.

Tot volgende maand!