Door samenwerken beter worden | Blog Joost Magermans

Nog een paar weken en dan is 2016 weer voorbij. Het is dan altijd een periode voor mij om even terug te blikken en vervolgens weer met genoeg leermomenten fris vooruit te kijken.

Terugkijkend vallen er een aantal opmerkelijke ontwikkelingen op binnen ons vak fysiotherapie. De contractaanbiedingen van de zorgverzekeraars waren er dit jaar vroeger dan voorheen. Dit geeft gelukkig meer tijd om de contracten door te lezen en er wat mee te doen. Dit valt als individuele partij niet mee en gelukkig worden we ondersteund door onze belangenvereniging het KNGF.

Opvallend zijn dit jaar de behandelindexen en de omzetplafonds. Niet geheel onbelicht gebleven in de media en iedere fysiotherapiepraktijk heeft of krijgt hiermee te maken.

De volledig niet-transparante manier van indexeren door de verschillende zorgverzekeraars en de tarieven die maar niet geïndexeerd zijn, blijf ik zorgwekkend vinden. Op deze manier kun je haast niet meer gezond ondernemen en het plezier van zorg verlenen gaat hiermee ook verloren.

Waren er dan nog wel leuke zaken die wij als praktijk hebben ervaren in 2016? Uiteraard! Wij doen als praktijk mee met het KNGF Plusprogramma en hebben voor 2017 bij Zilveren Kruis Achmea een pluscontract afgesloten. Een hele prestatie van ons team en ik ben hier erg trots op.

Verder zijn we benaderd door de Hoge School Rotterdam om mee te gaan doen met een onderzoek naar de werking van fysiotherapie. Hierbij krijgen we mogelijkheid om onze praktijk te gaan vergelijken met andere praktijken. Maar ook kunnen we binnen onze praktijk onderzoeken wie er bijvoorbeeld beter is in het behandelen van rugklachten.

Als we als beroepsgroep fysiotherapie in 2017 nu eens proberen goed te gaan samenwerken met alle stakeholders, dan wordt volgend jaar volgens mij een beter jaar ‒ voor iedereen.

Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Joost Magermans fysiotherapeut/manueel therapeut | praktijkeigenaar FysioVoorne | joost@fysiovoorne.nl