We moeten fysiotherapie nóg beter en breder uitdragen in 2017 | Blog Joost Magermans

De eerste maand van 2017 zit er alweer bijna op en er is ontzettend veel gebeurd. De eerste nieuwe cliënten hebben zich aangemeld en onze praktijk probeert ook dit jaar alle cliënten goed te behandelen.

Om onze vakkennis eenvoudig up-to-date te houden, heb ik voor onze praktijk een aantal abonnementen op BSL Fysiotherapeut Totaal genomen. Zo kunnen we snel informatie vinden en gerichte bij- nascholing volgen op een moment dat het ons het beste uitkomt.

De verzekeraars proberen hun best te doen door de administratieve lasten te verlagen. Van Zilveren Kruis kregen we eind december een bericht dat alle klanten die langdurige zorg moeten krijgen geen nieuwe verwijzing nodig hebben. Deze maatregel zorgt er niet alleen voor dat de administratieve lasten worden teruggebracht, de maatregel is ook nog eens kostenverlagend. De klanten hoeven nu immers niet meer elk jaar naar hun zorgverlener voor een verwijzing. Wel jammer dat het alleen voor Zilveren Kruis-verzekerden geldt.

Om de effectiviteit van fysiotherapie aan te tonen doen we met onze praktijken mee aan een onderzoekstraject dat ongeveer twee jaar gaat duren. Het wordt immers steeds belangrijker dat we als beroepsgroep de effectiviteit en doelmatigheid van ons vak aantonen. Dat fysiotherapie kostendekkend is, is allang bewezen. Maar dat moet breder worden uitgedragen. Onze beroepsgroep zou dat nóg beter moeten doen in samenwerking met de landelijke politiek.

In maart ga ik op praktijkbezoek in Den Haag. Ik zal daar met onze voorzitter van het KNGF, Guusje ter Horst, spreken, maar ook met de heer Erik Gerritsen. Hij vertegenwoordigt als secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de politiek.

Uit het onlangs gevoerde zorgdebat tussen allerlei mensen uit de zorg, bleek dat het nu echt de beurt is aan de politiek om kleur te bekennen. Hopelijk nemen alle politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart hierover een duidelijk standpunt in. Want de vraag hoe we zorg kunnen en blijven bekostigen wordt de komende tijd een uitdaging.

Joost Magermans fysiotherapeut/manueel therapeut | praktijkeigenaar FysioVoorne | joost@fysiovoorne.nl