De kappers van de gezondheidszorg | Blog Joost Magermans

Volgens Joost Magermans valt er veel te lachen en te bespreken in de fysiopraktijk. En dat maakt het vak ook zo leuk en interessant. De kunst is volgens hem om de verhalen aan te horen en cliënten vervolgens een goed advies of behandeling te geven.

In de fysiotherapie hebben we te maken met de vele verhalen die mensen ons vertellen. ‘Mensen zijn wandelende verhalen.’ Dat heb ik de veel te vroeg overleden Leo Hagenaars ooit eens horen vertellen. We worden wel eens de kappers van de gezondheidszorg genoemd. De kunst van de fysio is om uit al deze verhalen een hulpvraag te distilleren en dan vervolgens een doelmatig behandelplan te maken.

Je hoort als fysiotherapeut de meest vreemde dingen. Zo vertelde een cliënt mij deze week dat zij van de huisarts veel water moest drinken voor haar tussenwervelschijven. Deze waren, zo bleek uit de MRI-scan, versmald. En door nu maar voldoende te drinken zouden ze niet verder krimpen. Gelukkig stelde deze cliënt haar vraagtekens bij het advies van de huisarts.

Een andere cliënt vertelde me dat haar rugklachten veroorzaakt werden door kleine scheurtjes in haar houdingsspieren. En door haar oefeningen goed te doen, zouden haar klachten vanzelf verdwijnen en zelfs langer wegblijven. Wel zou het altijd een zwakke plek blijven en ze zou altijd voorzichtig moeten bewegen.

Er valt dus nog steeds veel te lachen en te bespreken in de praktijk. Dat maakt ons vak ook zo leuk en interessant. De kunst is volgens mij om het verhaal aan te horen en vervolgens een goed advies of behandeling te geven.

In de verkiezingstijd is het ook interessant om eens naar het stemgedrag van mensen te vragen. Dit levert ook altijd leuke verhalen op. Het enige wat ik jammer vind, is dat de positie van de fysiotherapeut in de zorg onderbelicht blijft. Onze beroepsgroep kan een hele mooie rol blijven spelen en kan in de toekomst een nog belangrijkere rol gaan innemen.

Als mensen langer moeten doorwerken en als ouderen langer thuis moeten blijven wonen dan liggen daar genoeg uitdagingen. In mijn vorige blog schreef ik hier al over en de rol die de overheid hierin zou kunnen spelen. Door preventie meer op de agenda te zetten en door mensen een gezondere levensstijl te adviseren en ze hierin te coachen, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de zorg betaalbaar blijft. Veel succes met het uitbrengen van uw stem en tot volgende maand.

Joost Magermans fysiotherapeut/manueel therapeut | praktijkeigenaar FysioVoorne | joost@fysiovoorne.nl