Zorgverzekeraars onder de loep | Blog Joost Magermans

Uit diverse recente onderzoeken is naar voren gekomen dat patiënten erg tevreden zijn over hun fysiotherapeut. Een score waar we trots op mogen zijn. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met onze tevredenheid over de zorgverzekeraars? Hoe zouden die uit de bus komen als ze beoordeeld zouden worden?

In de afgelopen periode is er door diverse partijen – van patiëntenfederaties tot de eigen beroepsgroep – onderzoek gedaan naar het functioneren van fysiotherapeuten. De gemeenschappelijke deler is dat de patiënten over het algemeen heel erg tevreden zijn over hun fysiotherapeut (we scoren meer dan een 8) en dat er een paar verbeterpunten zijn. De fysiotherapeuten mogen hier best trots op zijn! We mogen dit meer uitdragen en onder de aandacht brengen bij zorgverzekeraars.

Over de rol van de zorgverzekeraars zijn ook heel wat columns en artikelen verschenen in de afgelopen weken. Van volledig afschaffen, wat mij betreft best een redelijke optie, tot het volledig opnieuw inrichten van het zorgstelsel. Het feit dat zorgverzekeraars in 2018 de winst mogen uitkeren is voor mij een trigger geweest om na te gaan denken over wat nu precies de rol van de zorgverzekeraars is. En worden zij ook door verschillende partijen onderzocht en op tevredenheid gescreend?

Om hier een mening over te vormen ben ik gaan kijken op de site van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), een organisatie waarbij alle zorgverzekeraars zijn aangesloten. Hier vind je de missie en visie van ZN. En wat blijkt: ook wordt hier iets gezegd over de winstuitkering. Ik moet dan meteen denken aan de reclameslogan van een verzekeraar: wij keren uit aan onze verzekerden en zonder winstoogmerk. Ik heb zo mijn twijfels…

De  zorgverzekeraars zijn op verschillende manieren georganiseerd. De ene verzekeraar is beursgenoteerd, de ander is een coöperatie of een vereniging. Kortom, iedere verzekeraar heeft zijn eigen vorm en eigen doelen met als gemeenschappelijke deler: de marktwerking. En laat nu al jaren geleden onderzocht zijn dat marktwerking niet gaat werken.

Het blijft een raar mechanisme dat verzekeren tegen ziektekosten. Denk je een polis te hebben gekocht die een aantal fysiotherapieconsulten dekt, dan blijkt dit eigenlijk niet zo te zijn. Ik ben steeds meer van mening dat de rol van de zorgverzekeraars de komende tijd nog eens goed onder de loep moet worden genomen.

Als je in België naar een orthopeed gaat, overigens zonder verwijzing van de huisarts, dan krijg je een nota van 19 euro 90. In Nederland is de bekostiging zo ingewikkeld geworden dat een willekeurige orthopeed niet kan vertellen wat een consult kost.

Als zorgverlener zou ik er heel veel voor over hebben als de bekostiging in Nederland veel simpeler en transparanter zou worden. Inkomensafhankelijke premie en zonder tussenkomst van een zorgkantoor kunnen declareren. De komende periode worden alle contracten met de verschillende zorgverzekeraars weer aangeboden en wel of niet afgesloten. Ik ben erg benieuwd aan welke nieuwe regels we nu weer moeten gaan voldoen bij de nieuwe contracten.

Joost Magermans fysiotherapeut/manueel therapeut | praktijkeigenaar FysioVoorne | joost@fysiovoorne.nl