Vrouwen positiever over fysiotherapeut dan mannen

Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten. Waar bijna een kwart van de vrouwen de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts een vijfde.

Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg op basis van de patiëntbeleving van bijna 40 duizend patiënten. Qualizorg heeft patiënten van fysiotherapeuten onder meer gevraagd naar de duur van de behandeling, het aantal sessies en het resultaat na afloop. Uit de analyse blijkt dat mannelijke patiënten minder positief zijn dan vrouwelijke. Tegelijkertijd hebben patiënten over het algemeen een heel positief beeld van hun behandelend fysiotherapeut. Zo krijgt deze zorgverlener gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer.

‘Patiënten hebben over het algemeen een heel positief beeld van hun behandelend fysiotherapeut: de fysiotherapeut krijgt gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer’

De totale tijd die een fysiotherapeut aan een patiënt besteedt, heeft veel invloed op de patiëntbeleving. Wanneer de fysiotherapeut werd beoordeeld met een 6 of lager vond de patiënt dat er lang niet altijd voldoende tijd aan hem werd besteed. “Dit verband tussen duur van de behandeling en de patiëntbeleving is natuurlijk heel belangrijk om te weten”, zegt Rutger van Zuidam, directeur bij Qualizorg. “Hiermee wordt het voor fysiotherapeuten inzichtelijk aan welke knoppen ze moeten draaien om de kwaliteit van hun behandeling zo optimaal mogelijk te maken voor de patiënt.”

Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. Het bedrijf doet dat onder een nieuw label: Qualiview. Qualiview is een online omgeving van waaruit zorgverleners naar patiënten of cliënten vragenlijsten kunnen sturen, de resultaten kunnen analyseren en op basis van die analyses hun eigen zorgverlening kunnen verbeteren of inzichten gebruiken van patiëntuitkomsten.

Qualiview maakt gebruik van de CQ-index (Consumer Quality index). Deze landelijk gevalideerde vragenlijst brengt de ervaringen van de door patiënten ontvangen fysiotherapie in kaart. De CQ-index is een gestandaardiseerde methodiek voor het meten, analyseren en rapporteren van klantervaringen in de zorg. De CQ-indexsystematiek is ontwikkeld door het NIVEL, in samenwerking met de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC, in opdracht van Agis, de Stichting Miletus (een samenwerkingsverband van verzekeraars) en ZonMw CQ-index wordt momenteel door meerdere partijen gezien als dé input voor kwaliteit vanuit patiëntenperspectief.

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia