Zere nek door aardbevingstress

Fysiotherapeuten die werken in het bevingsgebied in Groningen, zien in toenemende mate cliënten met aardbevingsstress verschijnen. Dit schrijft De Telegraaf.

Mensen melden zich bij fysiotherapeuten met klachten als nek-, schouder- en armpijn of maagzuur. “En als je doorvraagt, concluderen we uiteindelijk vaak dat dit komt door de bevingen”, zegt Karel Zuiderveld van fysiocentrum ’t Swaithoes in de krant.

“Twee jaar geleden kon je dit soort klachten op één hand tellen, maar nu kom ik het vaak tegen”, zegt hij. ’t Swaithoes heeft vestigingen in Stedum en Middelstum, precies in het aardbevingsgebied. Mensen ervaren volgens hem stress omdat hun huizen beschadigd zijn of omdat ze verplicht moeten verhuizen. “Te veel stress veroorzaakt nare pijnen.”

Fysiotherapeut Jan Dekker uit Loppersum herkent de klachten. “Als je thuissituatie in het geding is, dan veroorzaakt dat veel stress. Ze hebben dan scheuren in hun huis, maken zich zorgen over de dekking van hun verzekering. Die gedachten zorgen voor lichamelijke klachten.” Dekker vreest dat er veel meer Groningers met dit soort problemen kampen, maar geen hulp zoeken.

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia


Tip

Ga voor meer patiëntencasuïstiek over de nek naar Onderzoek en behandeling van de nek.

Cover Onderzoek en behandeling van de nek 9789031390229-157-3d CROP