Fysiotherapeut kan testuitslagen mogelijk beïnvloeden

Om vast te stellen hoe iemand gehinderd wordt in zijn werk, worden gestandaar- diseerde testen gebruikt door de fysiotherapeut. Sandra Jorna-Lakke heeft onderzocht of de houding van de fysiotherapeut invloed heeft op de uitkomsten van deze testen.

Mensen met pijn aan het bewegingsapparaat kunnen vaak minder goed werken. Om te bepalen wat ze nog wel kunnen doen worden functionele capaciteitstesten gebruikt door de fysiotherapeut. Sandra Jorna-Lakke ging na welke factoren deze (gestandaardiseerde) testen kunnen beïnvloeden en of de houding van de fysiotherapeut invloed heeft op de uitkomsten van deze test.

Ze onderzocht dit door, in een deel van haar onderzoek, proefpersonen in twee groepen in te delen. De ene helft kreeg een tilcapaciteitstest in het bijzijn van een testleider die meende dat rugpijn vermeden moet worden, de andere helft (132 gezonde proefpersonen) kreeg een testleider zonder een rugpijnvermijdende houding. De eerste testleiders focusten meer op pijn, vroegen vaker bevestiging en toonden twijfelend gedrag. De gemiddelde tilcapaciteit in de eerste groep lag aanmerkelijk lager (7,4 kg) dan in de tweede groep. Sandra Jorna-Lakke concludeert dat de testleider verrassend veel invloed uitoefent op de maximale tilcapaciteit van een proefpersoon. De verbale en non-verbale communicatie tussen patiënt en therapeut moet volgens haar verder onderzocht worden omdat dit mogelijk óók de activiteiten op het werk beïnvloed bij mensen met klachten aan het bewegingsapparaat.

Sandra Jorna-Lakke (1960) werkte 25 jaar als fysiotherapeut. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Ontwikkelcentrum Pijnrevalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Lectoraat Transparante Zorgverlening Hanzehogeschool. Ze werkt als verantwoordelijke hogeschooldocent van de specialisaties fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen.

Jorna-Lakke is gepromoveerd op het proefschrift ‘Workcapacity of patients with chronic musculoskeletal pain’.

Bron: UMCG
Beeld: iStock


Tip

Verder lezen over het bewegingsapparaat: