Bewegingsmeter effectief bij diabetes- en longpatiënten

Een speciale bewegingsmeter kan ervoor zorgen dat mensen met diabetes of longziekten meer gaan bewegen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sanne van der Weegen en Renée Verwey. Zij promoveren op 16 september aan de Universiteit Maastricht.

Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven. Door benauwdheid of overgewicht is genoeg bewegen voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk. Een speciaal ontwikkelde tool blijkt zeer effectief te zijn. Deze tool bestaat uit een bewegingsmeter die draadloos is verbonden met een smartphone en een online coaching systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen. Het gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij een praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coachingsysteem monitoren. 24 huisartsenpraktijken namen deel aan het onderzoek.

Meer beweging

In het proefschrift van Sanne van der Weegen staan onderzoeken beschreven over de ontwikkeling en de bruikbaarheidstesten van de tool en over de validatie van de bewegingsmeter. Renée Verwey beschrijft in haar proefschrift de onderzoeken met betrekking tot de ontwikkeling van het begeleidingsprotocol voor praktijkondersteuners en de ontwikkeling en het testen van het online coaching systeem.

In beide proefschriften staat het evaluatieonderzoek beschreven en de procesevaluatie. Deze onderzoeken wijzen uit dat de gecombineerde interventie zorgt dat mensen met COPD of diabetes type 2 zo’n 11 minuten meer zijn gaan bewegen in vergelijking met mensen die normale zorg ontvingen en dat patiënten en praktijkondersteuners de interventie positief waarderen.

De praktijkondersteuners zijn heel positief over het stimuleren van meer bewegen via het zorgprogramma en het systeem. Ze vinden het een meerwaarde om objectieve beweeggegevens te kunnen zien waardoor ze persoonlijker er meer ‘op maat’ hun patiënten kunnen begeleiden.

Bron: Maastricht University


Tip

Volg de E-learning Leefstijlcoaching | On demand

Accreditatie | 3 punten voor het register Algemeen fysiotherapeut
Studieduur | ongeveer 3 uur

  • Inzicht in de methodiek van leefstijlcoaching vanuit cliëntvragen
  • Kennis van en inzicht in de vier stappen, de kernvragen bij gedragsverandering
  • Voorbeelden van de verschillende interventies bij de vier stappen herkennen en benoemen
  • Kennis van de verschillende meetinstrumenten
  • Te volgen vanachter uw eigen pc op een moment dat het u uitkomt

Ga voor meer informatie naar de E-learning Leefstijlcoaching. De module is gratis te volgen met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal. Weten wat er allemaal in het abonnement zit? Neem een kijkje op BSL Fysiotherapeut Totaal.

178427711.jpg