Afleiden cognitieve controle helpt bij revalidatie VKB-reconstructie

Sporters met een reconstructie van de voorste kruisband (VKB-reconstructie) kunnen baat hebben bij het gebruik van virtual reality tijdens de revalidatie. Hierdoor kan de aandacht van de knie worden afgeleid, waardoor nieuwe bewegings- patronen makkelijker worden aangeleerd en langer blijven bestaan. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van dr. Alli Gokeler, fysiotherapeut en onderzoeker bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen, Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG.

Een ruptuur van de voorste kruisband is een van de meest voorkomende sportblessures. Om de gescheurde kruisband te reconstrueren wordt gewoonlijk een stuk pees van de hamstring gebruikt. De resultaten van deze ingreep zijn wisselend: soms hebben patiënten na jaren nog problemen met functies zoals (hard)lopen, springen en dus ook met sporten, terwijl ze fysiek in staat zouden moeten zijn om weer een normaal bewegingspatroon aan te nemen.

Gokeler voerde eerst twee experimenten uit waaruit bleek dat patiënten bewegingspatronen hebben die afwijken van de normale situatie. Hij postuleerde daarom de theorie dat patiënten na een VKB-reconstructie aanleren om hun knie te ontzien. “Dat bewegingspatroon is een gewoonte geworden die in stand wordt gehouden, terwijl dat niet meer noodzakelijk is.”

(…)

Lees het hele artikel in Medzine.

Dr. Alli Gokeler verdedigde in maart 2015 zijn proefschrift Motor Control after Anterior Cruciate Ligament Reconstruction.

Bron: Medzine / Koen Scheerders
Beeld: PicScout


Tip

E-learning en symposium

Meer over voorste-kruisbandreconstructies en revalidatie: volg de e-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie | On demand

Accreditatie | 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut
Studieduur   | ongeveer 2 uur

Knie e-learning      459057871.jpg

Symposium De Knie
Kom naar het Symposium De Knie in Utrecht en leg uw eigen casus voor aan experts die hebben meegewerkt aan de Evidence Statements Acute Knie en Revalidatie na voorste kruisband reconstructie. Tijdens dit symposium worden beide statements voor u samengevat en toegelicht.

Accreditatie | 5 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut