Mentale vermoeidheid heeft negatief effect op sportprestatie

Mentaal vermoeide voetballers schieten en passen slechter. Ook lopen ze aanzienlijk minder ver tijdens een voetbalspecifieke uithoudingsvermogentest dan wanneer ze niet mentaal vermoeid zijn.

Sporters denken bij vermoeidheid in eerste instantie aan fysieke vermoeidheid door de geleverde inspanning tijdens een training of wedstrijd. Maar sporters kunnen ook mentaal vermoeid raken (cognitieve vermoeidheid). Mentale vermoeidheid kan optreden door een cognitief belastende taak uit te voeren, zoals een moeilijke computertaak, maar ook door bijvoorbeeld langdurig huiswerk te maken. Mentale vermoeidheid gaat vaak gepaard met lusteloosheid. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat dit geen effect heeft op explosieve inspanning, zoals sprinten maar wel nadelige gevolgen heeft voor duurinspanning. Onderzoekers uit Australië, Groot Brittannië en België hebben nu onderzocht welk effect mentale vermoeidheid heeft op de prestatie bij voetbal.

Hiervoor hebben de onderzoekers twee aparte studies opgezet. In de eerste studie is bij twaalf mannelijke recreatieve voetballers onderzocht welk effect mentale vermoeidheid heeft op de prestatie tijdens een voetbalspecifieke uithoudingsvermogentest (YoYo IR1). In de tweede studie is bij 14 mannelijke voetballers, afkomstig uit de Belgische 2e – 7e divisie, onderzocht welk effect mentale vermoeidheid heeft op de nauwkeurigheid waarmee zij passen en schieten.

(…)

De  resultaten uit de onderzoeken maken duidelijk dat mentale vermoeidheid een negatief effect heeft op de prestatie bij voetbal. Hoewel in dit onderzoek het effect van mentale vermoeidheid niet tijdens een training of wedstrijd is vastgesteld lijkt het desondanks toch aannemelijk dat mentale vermoeidheid zich ook tijdens een training of wedstrijd zal uiten in een minder goede prestatie.

Lees het hele artikel op Topsport Topics.

Ga naar het onderzoek Mental fatigue impairs soccer-specific physical and technical performance.

Smith MR, Coutts AJ, Merlini M, Deprez D, Lenoir M, Marcora SM (2015) Mental fatigue impairs soccer-specific physical and technical performanceMed. Sci. Sports Exerc., doi: 10.1249/mss.0000000000000762

Bron: Topsport Topics / P. (Paul) Schermers
Beeld: Fotolia


Tip

Meer weten over over gezonde leefstijl?

178427711.jpg         

  • Lees meer over gezonde leefstijl in het boek Leefstijlcoaching  Kernvragen bij gedragsverandering
    Voor professionals in de zorg ligt er een uitgelezen kans om mensen met een ongezonde leefstijl als coach te begeleiden bij het veranderen van hun leefstijl. In dit boek presenteren Max Lak en Maarten Bijma een praktische verandermethodiek waarmee professionals in de zorg mensen van a tot z kunnen begeleiden in het veranderen van hun leefstijl. Met casussen, meetinstrumenten en praktische oefeningen. Ga voor meer informatie naar het boek Leefstijlcoaching.