Scholieren eten gezonder en bewegen meer na Seven days of feedback

Scholieren die meededen aan de leefstijlinterventie ‘Seven days of feedback’ zeggen bereid te zijn gezonder en duurzamer te gaan leven dan daarvoor. Zo geven zij aan minder frisdrank te drinken en meer te bewegen (7 procent). Dat blijkt uit een evaluatie van ‘Seven days of feedback’ 2014.

Seven days of feedback is een leefstijlinterventie voor middelbare scholieren met het doel om hen te motiveren tot een gezonder en duurzamer eet- en beweegpatroon. In zeven dagen worden zeven opdrachten op het gebied van eten, drinken, verspillen en bewegen uitgevoerd, zoals een dag zonder vlees en een dag water drinken in plaats van frisdrank.

Het totale percentage scholieren dat direct na Seven days of feedback aangaf zijn/haar gedrag te gaan veranderen was het hoogst voor minder vlees eten (19 procent), portiegroottes verminderen (12 procent), frisdrank vervangen door water (11 procent) en meer bewegen (7 procent). “Veel scholieren zeggen na afloop van de interventie dat ze van plan zijn gezonder en duurzamer te gaan leven”, legt Matthijs van den Berg, afdelingshoofd Preventie en Voeding van het RIVM, uit. “Dat is bemoedigend, maar of dit alleen een momentopname is of ook leidt tot gedragsverandering op langere termijn, moet verder onderzocht worden.”

De evaluatie van Seven days of feedback is bijzonder omdat in plaats van papieren vragenlijsten, de gegevens werden verzameld via de Seven days of feedback app. Matthijs van den Berg: “Deze methode van dataverzameling sluit goed aan bij de jonge doelgroep en bereikt snel een grote groep deelnemers.”

In 2014 maakten ruim 26.000 scholieren gebruik van de Seven days of feedback app, waarvan circa 5.300 scholieren enkele vragenlijsten voor, tijdens en na de Seven days of feedback invulden. Het RIVM onderzocht de intentie tot gedragsverandering bij de deelnemende scholieren door hen vooraf, tijdens en na afloop van de verschillende uitdagingen enkele vragen te stellen. Op 9 november gaatSeven days of feedback 2015 van start. Ook die editie zal door het RIVM geëvalueerd worden.

Bron: RIVM
Beeld: Fotolia


Tip

Meer weten over over gezonde leefstijl en gedragsverandering?

178427711.jpg Cover Leefstijlcoaching_9789031388585-157-3d

  • Lees meer over gezonde leefstijl in het boek Leefstijlcoaching  Kernvragen bij gedragsverandering
    Voor professionals in de zorg ligt er een uitgelezen kans om mensen met een ongezonde leefstijl als coach te begeleiden bij het veranderen van hun leefstijl. In dit boek presenteren Max Lak en Maarten Bijma een praktische verandermethodiek waarmee professionals in de zorg mensen van a tot z kunnen begeleiden in het veranderen van hun leefstijl. Met casussen, meetinstrumenten en praktische oefeningen.
    Ga voor meer informatie naar het boek Leefstijlcoaching.