COPD en chronisch hartfalen | Promotieonderzoek

Patiënten met chronisch hartfalen hebben vaak last van kortademigheid en een verminderd inspanningsvermogen. Een deel van deze klachten kan echter ook het gevolg zijn van een bijkomende longaandoening, zoals COPD (chronisch obstructieve longziekte) of een andere longfunctiestoornis. Op dit onderwerp is Armine Otto-Minasian onlangs gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde in Radboudumc.

Het onderzoek van Otto-Minasian geeft meer inzicht over hoe vaak COPD of andere longfunctiestoornissen voorkomen bij patiënten met chronisch hartfalen. Ook is onderzocht wat het effect is van luchtwegverwijdende medicijnen op de longfunctie en kortademigheid bij patiënten met chronisch hartfalen.

Samenwerking longarts en hartspecialist belangrijk

Als resultaat kwam naar voren dat luchtwegverwijdende medicijnen van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de behandeling van patiënten met chronisch hartfalen die luchtwegvernauwing hebben. Ook is het advies dat een goede samenwerking tussen de longartsen en de hartspecialisten noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen en deze patiënten zo goed mogelijk te behandelen.

Het proefschrift van Arnine Otto-Minasian COPD and pulmonary function in heart failure: a matter of definition is (binnenkort) te downloaden. COPD and pulmonary function in heart failure: a matter of definition.

Armine Otto-Minasian  is AIOS (arts in opleiding tot specialist) bij Longgeneeskunde in Rijnstate.

Bron: Rijnstate
Beeld: Fotolia


Tip

Boek

Onderzoek en behandeling van de thorax beschrijft orthopedische casuïstiek van de thorax. Besproken worden onder andere: kyfose, ziekte van Scheuermann, scoliose, impressiefracturen, wervelluxatie, ziekte van Bechterew, zwevende rib syndroom, DISH, intercostaalneuralgie, klaplong, longtoptumor en COPD. Zoals gebruikelijk in de boekenreeks van Orthopedische Casuïstiek wordt ieder onderwerp besproken aan de hand van patiëntencasuïstiek uit de dagelijkse praktijk.

Auteurs: Philippe Van Van Elsen, Julius Janssen, Patty Joldersma, Jef Michielsen, Irma Pelgrim, Jorrit Jan Jan Verlaan en Pat Wyffels | Redacteuren: Koos van van Nugteren, Dos Winkel

Onderzoek en behandeling van de thorax_9789036804882-157-3d