Dementie te voorspellen via looptest

Een looptest kan bijdragen aan een goede voorspelling van dementie. Het looppatroon is namelijk een belangrijke aanwijzing dat de hersenen minder worden. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hopen via de looptest dementie vroegtijdig op te sporen.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een flinke stap gezet in het ontrafelen van de moleculaire veranderingen tijdens het ouder worden. Ir. Marjolein Peters en dr. Joyce van Meurs van het Erasmus MC zijn (mede)projectleiders van de grootste moleculaire analyse van veroudering in de mens. De wetenschappers onderzochten het bloed van 15.000 mensen uit alle werelddelen, in de leeftijd van 9 tot 102 jaar, op zogeheten genexpressie. Dat is het proces waarbij de informatie die in een bepaald gen ligt opgesloten, vrijkomt en ‘gelezen’ kan worden.

De onderzoekers ontdekten daarbij een kolossaal aantal genen die met veroudering te maken hebben. Marjolein Peters: “Die ontdekking was een basale stap voor ons onderzoek. We hebben in totaal 1.497 verouderingsgenen blootgelegd. Deze genen zijn gerelateerd aan veroudering, omdat ze gedurende het proces van ouder worden andere signalen gaan afgeven.”

Een deel van de verouderingsgenen werkt samen in netwerken die van invloed zijn op de energiehuishouding, de vetverbranding of de stevigheid van de cellen. Sommige van deze genen worden in de loop der jaren actiever, andere doen het naarmate iemand ouder wordt juist rustiger aan.

De resultaten van het onderzoek zijn 22 oktober online gepubliceerd in het vakblad Nature Communications.

Lees ook het artikel in de Volkskrant.

Bron: Erasmus MC
Beeld: Fotolia


Tip

Web-tv-uitzending

Bekijk de web-tv De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen (on demand).

Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut
Studieduur: ongeveer 2 uur

Deze web-tv is onderdeel van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en is voor abonnees gratis te volgen.