Fysiotherapeut uit Alkmaar gaat voor beste zorgidee van Nederland

Fysiotherapeut Joost Adams uit Alkmaar vindt dat hij het beste idee heeft om de zorg in Nederland te verbeteren. Hij bedacht een manier waardoor revalidatie na een knie-operatie gewoon thuis kan gebeuren: therapy@home.

De 51-jarige Adams begon met zo’n zeshonderd concurrenten aan de wedstrijd, maar inmiddels zijn er nog maar vier over. Zijn idee heeft niet alleen flinke voordelen voor de patiënt zelf, die thuis kan blijven, maar ook voor de zorg in het algemeen. Volgens Adams kan met zijn idee op termijn zo’n 45 miljoen euro worden bespaard.

Online revalidatie

Het idee voor de online revalidatie ontstond toen Adams twee jaar geleden een patiënt begeleidde die ver van zijn praktijk woonde en zelf niet kon autorijden omdat ze haar been niet mocht belasten. Het revalidatieprogramma wordt nu vanuit huis gedaan. Twee keer per week nemen de fysiotherapeut en z’n patiënten plaats voor de webcam om de oefeningen door te nemen en om aanwijzingen en te geven. De patiënten zijn tevreden omdat het minder tijd kost en omdat men niet afhankelijk is van anderen.

Lees het hele artikel op RTV NH.

Bron en beeld: RTV NH


Tip

Op de Themapagina over de knie vindt u een overzicht van boeken en bij- en nascholingsmodules over de knie.

Symposium

Symposium De Knie | vrijdag 4 december 2015 in Utrecht

Tijdens dit symposium worden de Evidence Statements (ES) ‘Acute knie’ en ‘Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie’ voor u samengevat en toegelicht. Er is volop ruimte voor de praktische vertaalslag met de experts die nauw betrokken waren bij het tot stand komen van deze ES.

E-learning

E-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie | On demand

Deze e-learningmodule geeft fysiotherapeuten concrete handvatten in het totale behandelproces van een voorste-kruisbandreconstructie: van preoperatieve behandeling, orthopedische ingreep tot postoperatieve behandeling en terugkeer naar werk of sport. Met veel patiëntcasuïstiek en beeld- en videomateriaal van zowel de revalidatie, testen als de ingreep.

Accreditatie: 2 punten register Algemeen fysiotherapeut  | Studieduur: circa 2 uur achter uw eigen pc, in uw eigen tijd en tempo