Wachtlijsten pijnpatiënten groeien onverantwoord

Patiënten met chronische pijn wachten in Nederland structureel te lang op een behandeling. Duizenden patiënten zitten thuis met pijn. Dat blijkt uit wachtlijst- statistieken van de pijnpoliklinieken, gesprekken met artsen en beroeps- verenigingen van pijnbestrijders.

Uit gegevens van medisch statistiekenbureau MediQuest blijkt dat in 2015 de gemiddelde wachttijd op 68 pijnpoli’s hoger is dan de norm van vier weken die is afgesproken tussen ziekenhuizen, specialisten en zorgverzekeraars. Medisch Spectrum Twente in Enschede laat pijnpatiënten dit jaar gemiddeld 20 weken wachten op een behandeling en in het Streekziekenhuis koningin Beatrix in Winterswijk wachten pijnpatiënten dit jaar gemiddeld 15 weken. De statistieken over de afgelopen vijf jaar tonen dat wachttijden bij tientallen pijnpoliklinieken al jarenlang hoog oplopen.

In Nederland hebben circa 2 miljoen mensen chronische pijn; meestal aan de rugwervels of de nek. Ongeveer een kwart van hen komt terecht op de pijnpoli van een ziekenhuis. Het aantal verwijzingen naar pijnpoli’s groeit al jaren. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologen, de ziekenhuizen en de pijnpoli’s kennen de problemen en stellen dat deze ‘structureel’ zijn. Patiënten met kanker, bijzondere pijnlijke aangezichtspijnen, acute gordelroos, wervelfracturen of acute hernia’s worden op de meeste poli’s wel met spoed gezien en behandeld.

Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde en pijnspecialist in het Erasmus MC, erkent dat ook in zijn ziekenhuis de wachttijden te lang zijn. Extra pijnspecialisten opleiden is volgens hem de oplossing niet. Hij vindt dat andere specialismen zich meer moeten toeleggen op pijnbestrijding. Vooral huisartsen zouden meer kennis over pijn moeten vergaren.

Volgens Jan Willem Kallewaard, anesthesioloog-pijnspecialist in het Rijnstate ziekenhuis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, werken de artsen die zich bezighouden met pijnbestrijding onvoldoende samen. De revalidatiearts, de neuroloog, de fysiotherapeut en de anesthesioloog houden zich allemaal op hun manier bezig met pijnbestrijding, maar ze werken niet goed genoeg samen.

Lees het hele artikel op nrc.nl.

Bron: nrc.nl
Beeld Thinkstock


Tip

Web-tv-uitzending

Web-tv Chronische pijn – nieuwe inzichten, betere aanpak | LIVE op do. 17 december 2015

Web-tv Chronische pijn-nieuwe inzichten, betere aanpak 251115_Crop

In deze web-tv-uitzending geven dr. Ben van Cranenburgh en dr. Frits Winter vanuit een eigen invalshoek praktische adviezen en antwoord op vragen over chronische pijn.

  • Traditionele denkwijzen en aanpak van chronische pijn
  • Welke aanpak werkt en welke niet
  • De ontwikkelingen in de toekomst
  • Accreditatie: 2 punten in aanvraag registers Algemeen fysiotherapeut en Manueel therapeut | Duur: ongeveer 2 uur

De LIVE-uitzending vindt plaats op donderdag 25 november 2015, van 20.30 – 22.00 uur en is gratis voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal.

Ga voor meer informatie over de web-tv-uitzending naar Web-tv Chronische pijn – nieuwe inzichten, betere aanpak.

E-learning

E-learning Pijneducatie | On demand

Cover Pijneducatie_ 9789031380688-76_CropFASM

  • Een praktische handleiding bij het geven van pijneducatie
  • Aan de hand van concrete patiëntencasuïstiek
  • Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut, Psychosomatisch fysiotherapeut, Bekkenfysiotherapeut, Geriatriefysiotherapeut en Manueel therapeut | Studieduur: ongeveer 2 uur

Ga voor meer informatie naar e-learning Pijneducatie.