Onderzoek naar afname spiermassa en botweefsel op Antarctica

Binnenkort vertrekt de huisarts en expeditiearts Floris van den Berg voor dertien maanden naar het onderzoeksstation Concordia op Antarctica.

Onderzoeksstation Concordia ligt zo’n 1.200 kilometer van de kust van Antarctica op een hoogte van 3.800 meter. In de winterperiode is het drie tot vier maanden de gehele dag donker omdat de zon niet op komt. Het station is in het winterseizoen bovendien onbereikbaar. Alleen in het korte zomerseizoen vindt bevoorrading plaats en kunnen onderzoekers aankomen of vertrekken.

Van den Berg gaat wetenschappelijk onderzoek doen waarbij hijzelf en zijn dertien teamleden zullen fungeren als proefpersoon. Zo gaat hij onderzoeken of mensen minder slapen als het constant donker is en of ze zich in de donkere periode vaker terugtrekken. Ook zal hij kijken naar veranderingen in het hartritme en naar de afname van spiermassa en botweefsel.

In het zomerseizoen (van midden november tot midden februari) is het er gemiddeld dertig graden onder nul. In het winterseizoen is het gemiddeld vijftig graden onder nul, met uitschieters naar tachtig graden onder nul.

In een interview met Kennislink vertelt Floris van den Berg wat hij (nog meer) op Antartica gaat doen en hoe hij zelf denkt om te gaan met de extreme omstandigheden. Ga voor het interview naar Kennislink.

Floris van den Berg houdt een Engelstalig blog bij over zijn belevenissen in onderzoeksstation Concordia.

Bron: Kennislink


Tip

Lees meer over botten en spieren in de boeken:

Cover Anatomie van het bewegingsapparaat 9789031389131-157-3d_CROPSM   Cover BekkenbodemFit 9789031374946-115      104483926.jpg    99367830.jpg

Of bekijk de volgende geaccrediteerde web-tv-uitzendingen (on demand):