Aandacht voor effectieve interventies om sportblessures te voorkomen

Om het stijgende aantal sportblessures in Nederland terug te dringen is het van belang dat sporters gebruikmaken van preventieve interventies waarvan de effectiviteit is bewezen. Meer onderzoek naar de effectiviteit van interventies is noodzakelijk. Ook zijn inspanningen nodig om het bereik van effectieve interventies te vergroten. Dit blijkt uit een quickscan die het RIVM in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft uitgevoerd voor het ZonMw-programma Sportblessurepreventie.

Driekwart van de Nederlanders sport minstens een keer per maand. Sporters lopen daarbij steeds meer risico op een blessure, zo blijkt uit monitoringscijfers. Jaarlijks ontstaan meer dan 4,5 miljoen sportblessures. Om deze ongunstige trend te keren, heeft het ministerie van VWS aan ZonMw gevraagd het programma Sportblessurepreventie uit te voeren. RIVM en het NISB hebben in opdracht van ZonMw een beknopt overzicht gemaakt van recente wetenschappelijke literatuur en ervaringen van experts over sportblessurepreventie. Daarbij is gekeken naar de sporten waarbij de meeste blessures optreden: voetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal.

Het aanbod van goede, bewezen effectieve interventies blijkt klein in Nederland. De internationale literatuur bevestigt dit beeld. Voor het succes van blessure-interventies is het belangrijk dat preventie aansluit bij de belevingswereld van de sporter door prestatie en plezier centraal te stellen. Denk hierbij aan preventieve oefeningen met een bal voor voetballers en oefeningen gericht op looptechniek voor hardlopers. Ook het aanbieden van interventies in spelvorm en trainingsprogramma’s die zich, naast het voorkomen van blessures, ook richten op het bevorderen van prestaties kunnen worden gebruikt voor positieve framing van blessurepreventie.

Uit het rapport Quickscan interventies voor sportblessurepreventie blijkt dat in 2013 voor bijna twee miljoen blessures medische behandeling werd gezocht. Meestal was dit de fysiotherapeut of de huisarts, maar in bijna 400.000 gevallen was specialistische behandeling nodig. Zowel het aantal blessures en als het risico om geblesseerd te raken is de afgelopen jaren fors gestegen. Zo lag het aantal sportblessures in 2013 een miljoen hoger dan in 2007; een stijging van bijna 30 procent.

Ga voor meer informatie naar het rapport Quickscan interventies voor sportblessurepreventie.

Bron: ZonMw
Beeld: Fotolia


Tip

Meer informatie over sportblessures is te vinden in de boeken:

Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de schouder_9789036806176-157-3d_CropFASM Cover-Onderzoek-en-behandeling-van-sportblessures-van-arm-en-hand-9789036807463-3D_CropFASM    Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit9789031391905-157-3d_CropSMxll     Cover Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat_Verhagen_9789036807609-157-3d_CropFA   Cover Aandoeningen van het bewegingsapparaat_9789031315727-157-3d_CropSMFA