Dwarslaesiepatiënt Sint Maartenskliniek loopt thuis met exoskelet

De Sint Maartenskliniek heeft op 4 december voor het eerst een geavanceerd gemotoriseerd exoskelet aan een dwarslaesiepatiënt meegegeven. Met dat ‘robotpak’ kan de patiënt thuis zelfstandig staan en lopen.

Met deze stap wil het Revalidatiecentrum van de gespecialiseerde kliniek uit Nijmegen onderzoeken in hoeverre een exoskelet ook optimaal in de dagelijkse praktijk kan worden gebruikt door iemand met een dwarslaesie. De Maartenskliniek verwacht dat een exoskelet in de nabije toekomst een praktisch alternatief kan zijn voor de rolstoel.

Tien jaar geleden kreeg Ruben de Sain uit Nijmegen een motorongeluk waarbij hij een dwarslaesie opliep. Zijn onderlichaam raakte verlamd en sindsdien is hij gebonden aan een rolstoel. Maar de komende weken kan hij weer lopen, want hij mag het robotpak een aantal weken thuis uitproberen.

De Sain neemt deel aan een pilotproject van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De afgelopen maanden is er hard geoefend om het pak te kunnen besturen en nu is het moment gekomen om ermee naar buiten te gaan.

Dit betreft een proef. Het pak is voorlopig nog niet in productie voor andere patiënten. Revalidatiearts Ilse de Nes, de begeleider van De Sain,  laat weten dat het robotpak nog verder ontwikkeld zal worden maar dat het pak nu al goed genoeg is om ermee te experimenteren. Hij gelooft dat het pak over een jaar of vijftien een vervanging is van de rolstoel.

Laatste nieuws is dat De Sain het exoskelet kan kopen. In een week tijd heeft hij met een crowdfundingactie op internet meer dan de benodigde 85.000 euro opgehaald!

Bekijk de video op de site van de NOS.

Bron: Sint Maartenskliniek
Beeld: Bart van Dieken