Mensen met etalagebenen hebben baat bij looptherapie fysiotherapeut

Mensen die last hebben van etalagebenen gaan te snel naar het ziekenhuis voor een dotterbehandeling. Deze behandeling biedt vaak slechts tijdelijke verlichting en kost bovendien onnodig geld, aldus Trouw.

Uit onderzoek van Lindy Gommans, arts-onderzoeker van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat looptherapie vaak minstens zo effectief is als dotteren. Bovendien is looptherapie zes keer goedkoper dan een dotterbehandeling en pakt de oorzaak van de pijn aan. “Wie zich alleen laat dotteren, zonder zijn leefstijl te behandelen, loopt bovendien grote kans op een vernauwing op een ander plek, en dus een nieuwe ingreep”, zegt Gommans. Volgens haar wordt met alleen een operatie de oorzaak niet aangepakt. Toch zijn er jaarlijks zo’n 6.000 patiënten die een dotterbehandeling ondergaan.

Volgens Ron Balm, hoogleraar in het AMC en voorzitter van de vereniging van vaatchirurgen, verwijzen specialisten patiënten steeds vaker naar fysiotherapeuten. Maar er zijn veel patiënten die schrikken van het bedrag voor de eigen bijdrage, want de looptherapie wordt vaak niet vergoed. Wie niet aanvullend is verzekerd betaalt de eerste twintig trainingen zelf. “Deze behandeling in het basispakket opnemen, zou zeer effectief zijn en kosten besparen.”Uit recent onderzoek van het Erasmus MC blijkt overigens dat dotteren in combinatie met looptherapie waarschijnlijk het meest effectief is.

Bron: Nationale Zorggids / Trouw
Beeld: Fotolia


Tip

Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care

In de praktijk blijkt dat de implementatie van richtlijnen niet vanzelf gaat. Zo werden in 2013 nog steeds massages en trilplaat-behandelingen onder de noemer ‘behandeling’ voor claudicatio intermittens aangeboden. Het promotieonderzoek van dr. Hugo Fokkenrood (chirurg) heeft aangetoond dat stepped care, looptraining onder supervisie van een gespecialiseerd fysiotherapeut, een succesvolle en kosteneffectieve behandeling is voor patiënten met claudicatio.

In deze web-tv-uitzending gaan Hugo Fokkenrood, chirurg MMC en Robert Saarloos, fysiotherapeut (claudicatio)dieper in op de ontwikkelingen in de behandeling van Claudicatio. Aan bod komen:

  • De meest recente ontwikkelingen
  • De traditionele rol van de fysiotherapeut én de ontwikkelingen
  • Wat betekent specialisatie voor uw praktijk
  • Casuïstiek

Web-tv Behandeling van Claudicatio intermittens, nieuwe ontwikkelingen_16by9_CropWP

Accreditatie is in aanvraag bij CKR (KNGF) voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut.

Kosten
Deze web-tv-uitzending is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is door(proef)abonnees gratis te volgen.

Ga voor meer informatie naar Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care.