Fysiotherapeuten kijken mee met orthopedische operaties

Op 18 december jongstleden keken veertig fysiotherapeuten mee met twee orthopedische operaties uitgevoerd door specialisten van de maatschap Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport.

De deelnemers konden via een videoverbinding  de operaties ‘realtime’ volgen en tegelijkertijd vragen stellen aan de orthopeden in de operatiekamer. Ook was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige orthopeden in de zaal. Na de operaties volgden nog twee workshops. De operaties en de workshops boden samen een mooi inkijkje in de zorg rondom cliënten die vaak zowel door eerstelijnszorgverleners als tweedelijnszorgverleners worden behandeld.

“Zo’n bijeenkomst is heel waardevol”, aldus Thea Sybesma één van de aanwezige orthopedisch chirurgen van het St. Anna Ziekenhuis. “De operaties en de discussies hierover zorgen dat de verschillende betrokken professionals ‒ of dit nu een fysiotherapeut, een sportarts of orthopeed is ‒ gezamenlijk de zorg voor een cliënt nog beter kunnen organiseren. Door dit soort sessies begrijp je elkaar beter, leer je van elkaars werkwijzen en ervaar je de mogelijkheden die de verschillende behandelingen bieden. Dat is pure winst voor ons als professionals maar zeker ook voor de cliënt.”

De maatschap Orthopedie van het St. Anna Ziekenhuis organiseert in samenwerking met TopSupport, evenals het ziekenhuis onderdeel van de St. Anna Zorggroep, jaarlijks meerdere bijeenkomsten voor zorgpartners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en andere betrokkenen waaronder sportverenigingen, sportorganisaties en bedrijfsleven om kennis te delen, te leren van elkaars ervaringen en waar mogelijk ook om (erger) letsel bij cliënten te voorkomen.

Bron: St. Anna Ziekenhuis
Beeld: Fotolia


Tip

Interessante bij- en nascholingsmodules

Boeken

Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de schouder_9789036806176-157-3d_CropFASMCover Extremiteiten 9789036805919-157-3d_CropFASM  Cover Dynamiek van het menselijk bindweefsel_9789036804523-157-3d_CropFASM   Cover onderzoek-en-behandeling-van-sportblessures-van-de-onderste-extremiteit_9789031391905-76_CropFASM  Cover-Onderzoek-en-behandeling-van-sportblessures-van-arm-en-hand-9789036807463-3D_CropFASM