Twijfelachtige parkinsonstudie heeft mogelijk kwalijke gevolgen

Fysiotherapie zou geen effect hebben bij patiënten met milde parkinson, concluderen Britse onderzoekers in een studie die 19 januari verscheen in vakblad JAMA Neurology. Hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen (Radboudumc) en tevens parkinsonspecialist prof. dr. Bas Bloem zegt dat dit onzin is en dat het een slechte studie is die kwalijke gevolgen kan hebben.

De Britse neurologen die de studie deden, staan volgens Bloem goed aangeschreven als het gaat om geneesmiddelenonderzoek, maar een paramedisch onderzoek gebeurt heel anders. Bij medicijnen is de onderzoeksopzet helder: je hebt pillen, je hebt een groep die ze krijgt en een groep die een placebo krijgt. Diezelfde opzet hebben ze ook gebruikt bij het onderzoek naar het effect van fysiotherapie op parkinsonpatiënten. Maar dat kan helemaal niet bij een veel complexere interventie als bewegingstherapie volgens Bloem.

In dit onderzoek werden reguliere fysiotherapeuten gebruikt. Maar de gemiddelde fysiotherapeut heeft volgens Bloem onvoldoende ervaring met de specialistische benadering die patiënten met parkinson behoeven. Ook werden patiënten die fysiotherapie nodig hadden uitgesloten van deelname aan het onderzoek. Uiteraard vind je dan geen effect, zegt Bloem.

Individueel toegespitste behandelingen

Twee jaar geleden publiceerden Bloem en zijn collega’s een studie in The Lancet Neurology die precies het tegenovergestelde beweerde: fysiotherapie die vooral individueel wordt toegespitst én wordt uitgevoerd door experts kan klachten bij parkinsonpatiënten doen verminderen. Daarom is hij ook zo verrast door de Britse publicatie. Patiënten vrezen dat hun behandelingen niet langer vergoed zullen worden

Ophef

In Engeland heeft de studie al voor de publicatie tot ophef geleid. Patiënten vrezen dat hun behandelingen niet langer vergoed zullen worden, zegt Bloem. Bloem richtte samen met bewegingswetenschapper Marten Munneke 15 jaar geleden ParkinsonNet op, een zorgnetwerk dat in heel Nederland beschikbaar is en waarin behandelaars uiteenlopend van neurologen, logopedisten tot fysiotherapeuten en seksuologen samenwerken. Deze opzet blijkt goed te werken als behandelmodel voor patiënten, omdat ze zelf kunnen aangeven tegen welke klachten ze vooral aanlopen en daar hulp van een expert bij kunnen krijgen.

Veelheid aan klachten

Nederland telt zo’n 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte sterven hersencellen af, waardoor de aansturing van de spieren gaat haperen. De klachten lopen sterk uiteen. Mensen kunnen last krijgen van traagheid, stijfheid of trillen. Moeite met lopen, opstaan of aankleden. Anderen hebben vooral last van geheugenproblemen, slaapstoornissen, obstipatie of stemmingsproblemen. Vanwege die veelheid aan klachten, is Bloem er ook van overtuigd dat alleen individueel toegespitste behandelingen helpen. Aan dat uitgangspunt gaat de Britse studie volledig voorbij.

Ga naar het artikel Physiotherapy and Occupational Therapy vs No Therapy in Mild to Moderate Parkinson Disease – A Randomized Clinical Trial in Jama Neurology.

Lees ook het onderzoek Efficacy of occupational therapy for patients with Parkinson’s disease: a randomised controlled trial van Bas Bloem et al. op The Lancet Neurology.

Bron: de Volkskrant
Beeld: PicScout


Tip

Lees meer over de ziekte van Parkinson:

Artikelen

Boeken