Gewrichtsmobilisatie met PINOFIT® floss band | Advertorial

Het zogenaamde flossing, afkomstig uit de topsport en de sporttherapie, wordt inmiddels ook toegepast in de algemene fysiotherapie. De methode werd geïntroduceerd door dr. Kelly Starrett, fysiotherapeut en sporttrainer in Amerika. Maar inmiddels wordt flossing gebruikt door fysiotherapeuten bij diverse klachten.

 

Bij flossing gaat het om een intervalmethode die gebaseerd is op compressie en die bedoeld is om gewrichten te mobiliseren waardoor een volledige bewegingsomvang wordt verkregen. Hierdoor hoopt men sneller de training weer te kunnen oppakken (topsport), regeneratie en activering van de spieren te bewerkstelligen, een verbeterde gewrichtsmechanica te verkrijgen en een effect te genereren bij bindweefselverklevingen. De werking van flossing is gebaseerd op ervaringen van patiënten en niet op de criteria van evidence-based medicine (EBM).

Volgende hypothetische werkingsmechanismen verkrijgt men door flossing:

  • verbeterde resorptie van weefselvocht (afnemen van de zwelling)
  • stimulatie van de mechanoreceptoren (vermindering van het pijngevoel – tijdens de beweging wordt een grotere bewegingsradius verdragen)
  • positief effect op het bindweefsel (vochtuitwisseling, loskomen van verklevingen)
  • distractiekracht (flexion gapping) aan het gewricht (verbeterde beweeglijkheid); na bloedstuwing ontstaat intensieve nieuwe toevoer naar het gewricht/weefsel dat voorheen onvoldoende werd voorzien

Flossband

De PINOFIT® flossband van natuurlijke latex maakt meer beweeglijkheid mogelijk, zonder dat de flossband tijdens de oefening loskomt. De flossband wordt rondom het te behandelen gewricht en een ruime zone gewikkeld, met 50% rekking en overlap, en wordt vervolgens vastgemaakt. Tijdens de compressie wordt de structuur gemobiliseerd en passief geassisteerd en actief bewogen. Daarna volgt een interval zonder band. De juiste toepassingsduur van beide intervallen van elk ca. 1-3 minuten hangt af van de staat van het weefsel. De fysiotherapeut bepaalt het aantal herhalingen op basis van de fysiologische omstandigheden.

Om complicaties en mogelijke blessures te vermijden moet de flossingtechniek worden aangeleerd. De methode mag in principe alleen worden toegepast door professionals met kennis van pathologie, anatomie en fysiologie. Ook moet men rekening houden met de bijbehorende contra-indicaties.

Bron en beeld: PINO Pharmazeutische Präparate GmbH