Spieren hebben beweging nodig

Voor gezonde spieren moet je eiwitten eten én veel bewegen om die eiwitten goed te laten bouwen. Gezonde mensen verliezen anderhalve kilo aan spiermassa als ze een week verplicht bedrust moeten houden. Puur het effect van niet bewegen. Dat zegt spierfysioloog Luc van Loon (Maastricht UMC+) in een interview op nrc.nl.

Van Loon wil benadrukken hoe makkelijk en snel spiermassa verdwijnt en hoe ontzettend veel moeite het kost om het weer terug op te bouwen. Aanvankelijk richtte het onderzoek van Van Loon zich op de spierfysiologie van topsporters: hoe kun je prestaties verhogen door een uitgekiende combinatie van training en voeding. Maar Van Loon heeft zijn focus verlegd naar de gezondheid van zieken en ouderen omdat juist deze groepen vaak kampen met spierverlies. Dat is een sterk onderbelicht probleem, vindt Van Loon. De inzichten uit de sportfysiologie blijken ook van toepassing op lichamelijk zwakkere personen.

Bewegen voor operatie en chemokuur

Bewegen is essentieel voor mensen die ziek zijn. Het verbetert behalve hun spierkracht ook hun basale stofwisseling en uiteindelijk herstellen patiënten sneller. Mensen zouden moeten trainen voordat zij een operatie ondergaan en kankerpatiënten zouden baat hebben bij extra trainen voorafgaand of tijdens een chemokuur.

Bewegen maakt dat het lichaam de voedingsstoffen ook benut. De grootste fout in ziekenhuizen is volgens Van Loon om patiënten in bed eten te geven. Het is beter om de patiënt naar een tafel te laten lopen om daar te eten, ook al moet die schuifelen. Want sukkelen is beter dan niets. En laat mensen in een verzorgingshuis helpen met tafeldekken, afwassen of koken. Anders worden mensen alleen maar zieker en zwakker, aldus Van Loon.

Lees het hele artikel Even een rondje rennen voor het avondeten op nrc.nl.

Bron: nrc.nl
Beeld: Springer Verlag


Tip

cover    cover    De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen picture

Boeken

Web-tv