Web-tv Fasciefuncties, tensegrity en myofascia

In de web-tv-uitzending Fascinatie voor fascies wordt ingegaan op een belangrijk functioneel concept voor bewegen. De laatste inzichten over fasciefuncties, tensegrity en myofascia werpen een vernieuwend licht op functioneel bewegen en de behandeling door fysiotherapeuten.

Fascies, als een vervormbaar bindweefselskelet spelen een veel belangrijkere rol dan beschreven in anatomische literatuur. Bewegingssturing met myofasciale – naast de klassieke spier/pees-krachtoverdracht, heeft vertrekkende gevolgen voor motoriek, propriocepsis en dus voor fysiotherapeutische behandeling. Deze online nascholing rekent af met het idee dat bewegingsproblemen lokaal op gewrichtsniveau zinvol te behandelen zijn. Het zenuwstelsel werkt samen met botten, spierweefsel en fascies in een elkaar beïnvloedend houdings- en bewegingsysteem; de myofascia. De web-tv-uitzending geeft met verhelderende illustraties antwoord op de vragen:

  • Wat zijn fascies precies?
  • Welke rol spelen fascies bij krachtoverdracht?
  • Wat is de sensorische functie van de fascies bij het doorvoeren van krachten en spanningen?
  • Kan deze kennis toegepast worden bij effectieve fysiotherapeutische behandeling?

U kunt de web-tv-uitzending Fascinatie voor fascies on-demand bekijken wanneer het u uitkomt.

Doelgroep
Fysiotherapeuten

Accreditatie
Accreditatie | 2 punten voor het register algemeen fysiotherapeut

Sprekers

  • Drs. Jeroen Alessie, docent aan Avans Hogeschool, opleiding fysiotherapie. Tevens is hij bezig met de ontwikkeling van interactieve boeken waaronder Dynamiek van het menselijk bindweefsel.
  • Ernst van der Wijk, fysiotherapeut, ErasmusMC, afdeling revalidatie. Cursusleider van de Praktijkopleiding Fasciatherapie in het ErasmusMC, Rotterdam (fasciaweb.nl).

Kosten
Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor abonnees gratis te volgen.