Exergame om balans ouderen te trainen | Video

Mike van Diest heeft een game ontwikkeld waarmee ouderen thuis hun balans kunnen verbeteren. Zo kunnen valincidenten beter voorkomen worden. Eerder (2011) won hij voor dit onderwerp de IMDI Talentprijs.

Vallen is een van de grootste oorzaken voor medische behandelingen bij ouderen. Ongeveer een derde van de zelfstandig wonende 65-plussers valt één of meerdere keren per jaar. Met de toenemende vergrijzing zal dus ook het aantal valincidenten toenemen, evenals de kosten die daarmee gepaard gaan.

Een verminderde balans door een achteruitgang in de houdingscontrole is een belangrijke oorzaak voor vallen bij ouderen. Met de game maken ouderen voor de tv schaatsbewegingen. Een camera registreert dat en toont hun bewegingen in een virtuele schaatstocht op het tv-scherm. Zo trainen ze uithoudingsvermogen en coördinatie.

Na 6 weken driemaal per week een halfuur oefenen blijkt dat de balans bij een deel van de ouderen daadwerkelijk verbeterd. De onderzochte ouderen waren zeer enthousiast. Sommigen waren zo fanatiek dat ze zelfs meer oefenden dan nodig was. De game wordt nu verder ontwikkeld en wordt naar verwachting eind dit jaar op de markt gebracht.

Bekijk de video: Exergame om balans ouderen te trainen

Mike van Dries is op 15 februari 2016 gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ga naar het proefschrift Developing an exergame for unsupervised home-based balance training in older adults.

Bron en video: Rijksuniversiteit Groningen


 Tip

Artikelen valpreventie

Lees meer over valpreventie:

 

Web-tv (on demand)

Campagnebeeld De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen 1497738   Witregels Web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen
Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen en Geriatriefysiotherapeut
S
prekers: prof. dr. Erik Scherder en Ard Schenk
Deze web-tv is onderdeel van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. Klik hier voor een gratis proefabonnement (periode 1 maand).