Zorginstituut komt in najaar 2016 met advies over fysiotherapie in basispakket

Zorginstituut Nederland gaat op verzoek van minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opnieuw kijken naar de vergoeding van fysiotherapie in de basisverzekering. Er zijn signalen dat de manier waarop fysiotherapie in de wet is opgenomen leidt tot problemen in de toegankelijkheid van deze zorg. In plaats van de niet-vergoede fysiotherapie worden dan duurdere, operatieve behandelingen toegepast die wél worden vergoed uit de basisverzekering.

Eerste twintig behandelingen nu niet vergoed

Op dit moment zitten de eerste twintig behandelingen fysiotherapie voor verzekerden vanaf 18 jaar niet in het basispakket. Bij een beperkt aantal chronische aandoeningen is vergoeding vanaf 21 behandelingen wel mogelijk. Zorginstituut Nederland verwacht in het najaar te komen met het integrale advies over fysiotherapie in de basisverzekering.

Fysiotherapie bij ‘etalagebenen’ effectief

Voor een van deze aandoeningen bevestigde het Zorginstituut onlangs deze problematiek: in het rapport ‘Gesuperviseerde oefentherapie bij claudicatio intermittens’ stelde het Zorginstituut vast dat oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut een effectieve behandeling is en dat volledige opname in het basispakket kan leiden tot een besparing van 21,5 miljoen euro.

Lees ook de aanbevelingsbrief van Zorginstituut Nederland aan minister Schippers en het Rapport gesuperviseerde oefentherapie bij claudicatio intermittens (dd 1 maart 2016).

Bron: Zorginstituut Nederland
Beeld: Fotolia


Tip

Lees ook het artikel Mensen met etalagebenen hebben baat bij looptherapie fysiotherapeut.

Web-tv

Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care

Het promotieonderzoek van dr. Hugo Fokkenrood (chirurg) heeft aangetoond dat stepped care, looptraining onder supervisie van een gespecialiseerd fysiotherapeut, een succesvolle en kosteneffectieve behandeling is voor patiënten met claudicatio. In deze web-tv-uitzending gaan Hugo Fokkenrood, chirurg MMC en Robert Saarloos, fysiotherapeut (claudicatio), dieper in op de ontwikkelingen in de behandeling van Claudicatio. Aan bod komen:

  • De meest recente ontwikkelingen
  • De traditionele rol van de fysiotherapeut én de ontwikkelingen
  • Wat betekent specialisatie voor uw praktijk
  • Casuïstiek

Accreditatie: 2 punten in aanvraag voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut | Tijdsduur: ongeveer 2 uur

Ga voor meer informatie naar Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care.

Web-tv Behandeling van Claudicatio intermittens, nieuwe ontwikkelingen_16by9_CropWP