Uitzending Radar Extra: balans na 10 jaar nieuw zorgstelsel

Tien jaar geleden werd het ziekenfonds afgeschaft. Sindsdien is iedere Nederlander verplicht verzekerd. In Radar Extra maakt presentator Antoinette Hertsenberg de balans op. Wat heeft het nieuwe zorgstelsel ons gebracht? Zijn de hoge verwachtingen van het stelsel uitgekomen? En is de zorg effectiever en kwalitatief beter geworden?
 
 
Radar Extra laat opvallende bevindingen zien, bijvoorbeeld hoe marktprikkels en het declaratiesysteem met de dbc-codes artsen en ziekenhuizen aanzetten tot onnodige onderzoeken en behandelingen. Ziekenhuizen worden in het nieuwe zorgstelsel geacht winst te maken en zijn afhankelijk van de ‘productie’ die gedraaid wordt. In de medische sector wordt soms wel gesproken over ‘productietenten’ als het over ziekenhuizen gaat. Een overstap naar een ander ziekenhuis betekent bijvoorbeeld vaak dat de patiënten opnieuw dezelfde onderzoeken moeten ondergaan, terwijl dit lang niet altijd nodig is.
 
Antoinette Hertsenberg wil weten hoe specialisten en bestuurders denken over de weeffouten en de financiële prikkels in het huidige systeem. Welke stappen moet er genomen worden om de zorg te verbeteren? Ze praat hierover onder andere met:

  • Wouter Bos (bestuursvoorzitter VU Medisch Centrum)
  • Marcel Levi (bestuursvoorzitter en internist AMC)
  • Wim van der Meeren (bestuursvoorzitter CZ)
  • Jan Rotmans (hoogleraar Transitiekunde)
  • Ruben Wenselaar (bestuursvoorzitter Menzis)
  • Jos de Blok (Directeur Buurtzorg NL)
  • Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector)

Radar Extra – deel 1: maandag 9 mei 2016, 20.30 uur >> Uitzending GEMIST?
Kijk hier de uitzending terug
Radar Extra – deel 2: maandag 16 mei, 20.30 uur (NPO1)

Of bekijk ook de drie themavideo’s. In elke fragment zit een animatie waarin ingewikkelde concepten eenvoudig worden uitgelegd. Samen met (ervarings)deskundigen bespreekt Antoinette Hertsenberg vervolgens hoe deze concepten in het huidige zorgstelsel terugkomen, en wat daarvan de consequenties zijn.

Lees ook het artikel Radar maakt schokkende docu over winst in de zorg.

Bron en beeld: NPO