Sporters moeten langer herstellen na kruisbandoperatie

Uit onderzoek van orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen (Máxima Medisch Centrum) onder 67 kruisbandpatiënten blijkt dat sporters na een kruisbandoperatie langer moeten herstellen dan gedacht. De genezing duurt namelijk langer dan de zes maanden rust die vaak wordt aangehouden. Dat staat in een interview met Janssen in de Volkskrant.

Chirurgen voeren jaarlijks in Nederland naar schatting 8.000 kruisbandreconstructies uit. Hierbij wordt een pees elders uit het lichaam wordt getransplanteerd en ingebracht als vervangende voorste kruisband. De vooruitzichten op herstel zijn goed mits de rest van de knie geen schade heeft opgelopen. Hamstringpezen groeien weer aan na te zijn verwijderd. Om een herhaling van de blessure te voorkomen volgt een revalidatieperiode met weinig belasting.

Janssen onderzocht weefselmonsters uit de knieën van de geopereerde proefpersonen die zich op verschillende momenten in de revalidatie bevonden. Hij keek daarbij naar de aanwezigheid van myofibroblasten, een type cel dat niet in gezonde pezen voorkomt en een teken is van het herstelproces. Zolang er myofibroblasten zijn, is volgens Janssen het herstel nog niet voltooid.

Hij ontdekte dat die cellen na een tot twee jaar nog aanwezig zijn, terwijl veel sporters al na een half jaar weer actief zijn. De resultaten van dit proefschrift hebben geleid tot aanpassing van revalidatieprotocollen voor (top)sporters wereldwijd. Tien jaar na de operatie heeft ruim 50 procent van alle sporters aantoonbare gewrichtsslijtage. Met de opkomst van het damesvoetbal en toename van het aantal kruisbandletsels bij veelal jonge mensen, is in de toekomst een groter aantal sporters met slijtage aan de knie te verwachten.

Mede dankzij deze nieuwe inzichten heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in 2014 het advies bijgesteld. Voorheen werd uitgegaan van een herstelproces van een half jaar tot een jaar. Nu wordt een periode van 9 tot 12 maanden aangehouden alvorens men weer onbeperkt kan sporten. De kans dat de kruisband opnieuw scheurt is dan aanzienlijk kleiner. Tot twee jaar na de operatie lopen de geopereerden vijfmaal zoveel risico op een knieblessure dan sporters zonder blessure.

Gino Kerkhoffs, hoogleraar orthopedie aan het AMC, laat in de Volkskrant weten dat de studie naar zijn mening goed in elkaar steekt. Wel plaatst hij de kanttekening dat de herstelperiode per persoon kan verschillen. Het maakt bijvoorbeeld uit of er ook kraakbeenschade is, welke operatietechniek is toegepast, hoe snel de patiënt de bewegingsoefeningen van de revalidatie onder de knie krijgt en op welk niveau en in welke sport de patiënt wil terugkeren.

Rob Janssen zal zijn proefschrift verdedigen aan de Universiteit Maastricht op donderdag 26 mei 2016.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Anterior Cruciate Ligament Reconstruction & Accelerated Rehabilitation. Hamstring Tendons, Remodelling and Osteoarthritis.

Bron: de Volkskrant / Maastricht University Beeld: Fotolia


Tip

E-learning

De e-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie (on demand) geeft fysiotherapeuten concrete handvatten in het totale behandelproces van een voorste-kruisbandreconstructie: van preoperatieve behandeling, orthopedische ingreep tot postoperatieve behandeling en terugkeer naar werk of sport.

Accreditatie: 2 punten register Algemeen fysiotherapeut | Studieduur ongeveer 2 uur

    E-learning+revalidatie+na+voorste+kruisbandreconstructie_Crop   Cover Onderzoek en behandeling van de knie_9789031352050-157-3d_CropThema      Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit9789031391905-157-3d_CropSMxll      Cover Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn 9789031385867-157-3d_CropThema

Boeken

De geaccrediteerde e-learning en de boeken zijn onderdeel van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en met een abonnement gratis te volgen en in te zien. De e-learning is ook los te koop via de BSL Shop > e-learning Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie.