Vanavond op NPO1: onderzoek looprobot LOPES II in Geef om je hersenen

Omroep MAX zendt vanavond om 21.25 uur op NPO 1 het live-programma ‘Geef om je Hersenen’ uit. In deze uitzending wordt aandacht gevraagd voor hersenonderzoek. De belangrijkste onderzoeksvraag is of het trainen in de LOPES II resulteert in een beter looppatroon dan conventionele fysiotherapie bij mensen die beginnen te revalideren na een beroerte.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting. In het avondvullende programma wordt met indrukwekkende verhalen en bijzondere optredens aandacht gevraagd voor hersenonderzoek. Ook is er veel aandacht voor de fascinerende werking van de hersenen. Bart Chabot gaat als kersverse ambassadeur van de Hersenstichting op pad en zal op geheel eigen wijze veelbelovende onderzoeken onder de aandacht brengen.

Looprobot

Zo ook het onderzoek naar de looprobot LOPES II. Het onderzoek naar de looprobot LOPES II is in 2014 gestart en door de Hersenstichting en ZonMw gefinancierd. Looprobots zijn veelbelovend voor het opnieuw leren lopen, klassieke looprobots echter stimuleren onvoldoende de actieve deelname van de patiënt. De nieuwe generatie looprobots, zoals de LOPES II, ondersteunen de beweging alleen daar waar nodig, zodat het actief leren wordt bevorderd. Deze robots zouden daarom kunnen bijdragen aan het herstel van een optimaal looppatroon bij mensen die een beroerte hebben gehad.

Belangrijkste onderzoeksvraag

De belangrijkste onderzoeksvraag is of het trainen in de LOPES II resulteert in een beter looppatroon dan conventionele fysiotherapie bij mensen die beginnen te revalideren na een beroerte. Daarbij zal vooral gekeken worden naar de mechanische efficiëntie van het lopen, maar ook naar het behalen van individuele behandeldoelen en patiëntervaringen. In de uitzending interviewt Bart Chabot onder andere een patiënt die voor het eerst in de LOPES loopt.

Meer informatie

Bron: ZonMw
Beeld: Geef om je hersenen


Tip

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel over Lopes II op FysioActueel: