Slimme applicaties in de fysiotherapie

Fysiotherapie-startup Range of Monitor werd deze week verkozen tot studentbedrijf van het jaar. Range of Monitor ontwikkelt meet-applicaties voor op de smartphone waarmee de fysiotherapeut bij patiënten met schouderklachten kan meten hoe ver de arm omhoog kan bewegen. Op deze wijze kan ook de voortgang daarvan tijdens de behandelperiode worden gevolgd.

Range of Monitor is een Student Company, die verbonden is aan de opleiding fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het bedrijf is gespecialiseerd in e-health en ontwikkelt smartphone-applicaties die toegepast kunnen worden binnen de fysiotherapie. De medewerkers zijn vier studenten fysiotherapie, die na hun afstudeeronderzoek deze nieuwe manier van meten verder ontwikkelen. Het bedrijf is opgericht in samenwerking met Jong Ondernemen, een organisatie die studenten steunt met- en adviseert in het opstarten van een bedrijf.

De prille startup strijdt nu verder voor de prijs van Europees studentbedrijf van het jaar. Op de website van Sprout staan nog meer startups in de fysiotherapie die volgens Sprout de fysiotherapie vernieuwen. Zo is er ook aandacht voor Exo-L, dat een brace ontwikkelde tegen het verzwikken van de enkel. De brace geeft bescherming maar tegelijkertijd ook de flexibiliteit om gewoon te kunnen bewegen. Ieder jaar gaan 500.000 tot 700.000 Nederlanders door hun enkel. Ook is er op Sprout aandacht voor Fysio24, een app die zich richt op het voorkomen én herstel van blessures, speciaal voor hardlopers. Om te herstellen van bijvoorbeeld een zweepslag geeft de app een programma van 8 weken om zo snel mogelijk weer hersteld te zijn.

Ten slotte ook aandacht voor Physitrack. Het bedrijf van Kamernet.nl-oprichter Nathan Skwortsow zit tussen fysiotherapeut en patiënt in. Doel is niet om de gang naar de specialist overbodig te maken maar om een toevoeging te bieden aan het contact. Na een consult geeft de behandelaar via de app opdrachten in een weekschema. Daarbij krijgt de patiënt instructies met video-voorbeelden op de iPad of iPhone.

Filmpje over de smartphone-applicatie van Range of Monitor:

Bron: Sprout
Beeld: Fotolia


Tip

De voordelen van BSL Fysiotherapeut Totaal

In BSL Fysiotherapeut Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie voor zowel de algemeen fysiotherapeut als de gespecialiseerde (sport)fysiotherapeut.

  • 120 fysiotherapieboeken;
  • 12 geaccrediteerde e-learningmodules;
  • 9 geaccrediteerde web-tv-uitzendingen;
  • 475 video’s over behandelingen en oefeningen in de praktijk;
  • Fysiotherapiegerelateerd nieuws;
  • Regelmatig worden nieuwe producten toegevoegd;
  • Meer dan 40 accreditatiepunten halen per jaar;
  • Altijd en overal toegankelijk, ook op uw i-Pad en smartphone.

Weten wat BSL Fysiotherapeut Totaal u te bieden heeft? Bekijk het overzicht.