Vallen en fietsen jagen de zorg op kosten

Ongelukken kosten de Nederlandse gezondheidszorg ongeveer 2 miljard euro per jaar. Valincidenten en ongevallen op de fiets zijn de grootste kostenposten.

Witregels

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en VeiligheidNL waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) publiceert. Bovenop die 2 miljard komt nog eens 1,5 miljard euro aan kosten wegens werkverzuim en verlies aan productiviteit.

Sportblessures

Valpartijen zijn goed voor 41 procent van de kosten. Dan gaat het vooral om struikelen en uitglijden van oudere vrouwen, het vallen van de trap en kinderen die van meubels af vallen. Verkeersongelukken veroorzaken 22 procent van de kosten. De helft daarvan komt door ongelukken op de fiets. De kosten voor sportblessures bedragen ongeveer 413 miljoen euro per jaar. Dure sporten zijn voetbal, met de meeste blessures, en paardrijden – door de aard van het letsel.

Heupfracturen

Uitgesplitst naar letsel valt op dat fracturen van de bovenste extremiteiten (20 procent), onderste extremiteiten (20 procent) en heupfracturen (14 procent) samen meer dan de helft van de kosten genereren. De eerste twee omdat ze vaak voorkomen en veel productiviteitsverlies veroorzaken, heupfracturen doordat ze zo kostbaar zijn (€ 20.000 per patiënt aan zorgkosten). De onderzoekers wijzen erop dat het overgrote deel van de beschreven ongevallen te voorkómen zijn.

Lees het artikel op de site van het NTvG.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Beeld: Fotolia


Tip

Web-tv (on demand)

Campagnebeeld De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen 1497738 Web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen en Geriatriefysiotherapeut Sprekers: prof. dr. Erik Scherder en Ard Schenk Deze web-tv is onderdeel van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. Klik hier voor een gratis proefabonnement (periode 1 maand).

Boeken

Meer informatie over  blessures van de heup en bekken vindt u in de boeken:

Witregels  Onderzoek en behandeling van het bekken_9789036803557-157-3d_CropThema      Onderzoek en behandeling van de heup_9789031351152-157-3d_CropSMFA

Met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal kunt u deze boeken en 120 andere fysiotherapieboeken digitaal raadplegen, waar en wanneer u maar wilt. Ga voor meer informatie over bekkenblessures en bekkenfysiotherapie naar Vakinformatie voor de bekkenfysiotherapeut.