Minder spierschade en sneller herstel door nieuwe operatietechniek heupprothese

Sinds kort gebruiken de orthopeden van het Flevoziekenhuis een nieuwe operatietechniek bij het plaatsen van een heupprothese: de voorste benadering. Bij deze benadering wordt langs de spieren geopereerd waardoor deze in principe niet losgemaakt hoeven te worden, zoals bij de andere technieken. Dit heeft als voordelen: minder pijn, minder spierschade, minder kans op het uit de kom gaan van de heup en een veel sneller herstel. Soms kan iemand zelfs dezelfde dag al naar huis.

Tot nu toe werd een nieuwe heup via de achterkant (posterieure benadering) of zijkant (laterale benadering) geopereerd. Nu is het dus ook mogelijk om een heup te plaatsen via de voorkant van het bovenbeen.

Orthopeden Rover Krips en Bastiaan Blom hebben zich deze techniek eigen gemaakt middels scholing door collegae uit binnen- en buitenland. Krips heeft inmiddels al ruim 40 ingrepen met behulp van deze techniek uitgevoerd: “Door de voorste benadering is de operatie minder belastend in vergelijking met de andere technieken. Patiënten zijn veel sneller weer op de been.” Beide orthopeden kijken uiteraard kritisch naar het gebruik van de nieuwe techniek. “Het blijft een grote operatie en niet iedereen komt ervoor in aanmerking”, legt Bastiaan Blom uit. “Als je enorm gespierd bent of als de heup erg misvormd is, ontstaat een risico op het niet goed plaatsen van de nieuwe heup. In ons team bekijken we samen of de patiënt geschikt is voor deze techniek.”

Rover Krips heeft de afgelopen maand klinische lessen verzorgd voor fysiotherapeuten, operatieassistenten en verpleegkundigen van de afdeling Orthopedie van het Flevoziekenhuis. De teamleiding van de OK en de operatieassistenten hebben ervoor gezorgd dat de speciale instrumenten, die noodzakelijk zijn om de nieuwe techniek veilig uit te voeren, aanwezig zijn.

Inmiddels zijn in het Flevoziekenhuis al meerdere patiënten met behulp van de voorste benadering geopereerd. Wekelijks komen daar vijf à tien patiënten bij. Tot nu toe zijn zij allemaal erg tevreden. Een aantal patiënten kon direct de volgende al dag naar huis.

Bron: Flevoziekenhuis
Beeld: Fotolia


Tip

  cover      Onderzoek en behandeling van de heup_9789031351152-157-3d_CropSMFA Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat       cover

Met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal kunt u deze boeken en 120 andere fysiotherapieboeken digitaal raadplegen, waar en wanneer u maar wilt.