Experiment: robot als vervanger van fysiotherapeut

In Singapore wordt momenteel een robot getest die het werk van fysiotherapeuten moet verzachten en vereenvoudigen. Emma (Expert Manipulative Massage Automation) is een eenarmige robot die mensen perfecte massages schijnt te kunnen geven.

 

 

De robot, bedacht door Albert Zhang en ontwikkeld door het bedrijf AiTreat, is inmiddels getest op 50 patiënten. Een aantal aandoeningen werd succesvol behandeld, zoals een tenniselleboog, lage rugpijn, een stijve nek en stramme schouders.

De robot werkt nog niet helemaal zelfstandig. Een menselijke therapeut moet de handelingen eerst voordoen, waarna de robot de aangeleerde handelingen overneemt. De robot gebruikt daarvoor een combinatie van een stereoscopische 3D-camera en een drukgevoelige massagekop. Die kan de reactie van patiënten detecteren, zoals een verandering in de stijfheid van een spier of pees. De data wordt opgeladen in de cloud, zodat de fysiotherapeuten de vooruitgang van patiënten kunnen bijhouden en de behandeling eventueel kunnen aanpassen. De massagekop kan ook pijnreacties detecteren om zo de druk te verminderen.

Na deze testfase wordt een tweede versie van Emma gebouwd die compacter en mobieler zal zijn. Het is niet duidelijk wanneer een eerste model van de robot op de markt komt.

Bekijk de video.


Bron: AD