Balanstraining of brace bij enkelverstuiking?

Een enkelverstuiking is de meest voorkomende sportblessure. Na een eerste verstuiking heeft een sporter een jaar lang een verhoogd risico op een volgende. Door het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining kan een herhaalde verstuiking worden voorkomen. Sportarts Kasper Janssen deed onderzoek naar de effectiviteit van beide strategieën.

Bracen, balanstraining of een combinatie; welke optie werkt het beste om een enkelverstuiking te voorkomen? Kasper Janssen onderzocht dit door een jaar lang 384 sporters te volgen na een enkelverstuiking. De sporters werden verdeeld in drie groepen. Eén groep kreeg een brace voor tijdens sport voor één jaar. Een tweede groep kreeg een oefentol om thuis twee maanden op te trainen. Een derde groep kreeg een combinatie van beiden voor twee maanden. Janssen: “Na een jaar bleek dat bracen goedkoper is en meer enkelverstuikingen voorkomt dan trainen op een oefentol. Met andere woorden: balanstraining werkt goed, maar een brace nog beter!”

In een tweede onderzoek keek Janssen naar hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden. Ze droegen tijdens sport afwisselend een soepele compressiebrace, stevigere veterbrace of stijve semi-rigide brace. Janssen; “De bracevoorkeur verschilt per sport. Voetballers en hardlopers geven de voorkeur aan de compressiebrace, terwijl volleyballers de voorkeur gaven aan de veterbrace.” Artsen en fysiotherapeuten kunnen sporters met deze kennis een beter braceadvies geven.

Kasper Janssen promoveerde op 7 september bij VUmc.
Promotor: prof. dr. W. van Mechelen en copromotor: dr. E.A.L.M. Verhagen

  Cover Brace beats Balance Board. Ankle sprain   prevention; from evidence, via practice to the athlete    Witregels Bekijk de oefeningen en de brace tips in de ‘Versterk je Enkel’ app. Download het proefschrift Brace beats Balance Board. Ankle sprain prevention; from evidence, via practice to the athlete via de app.

Bron: VUmc
Beeld: Fotolia


Tip

Cover Kunstgewrichten knie en enkel_9789036812818-115   Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit9789031391905-157-3d_CropSM  Cover Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat_Verhagen_9789036807609-157-3d_CropFA Cover Onderzoek en behandeling van de voet 978-90-313-7584-4