Minder hardlopers in fysiotherapiepraktijk voor marathon

Hardlopers werken steeds gerichter naar een marathon toe. Dat is de conclusie van de fysiotherapeuten Anton Engels, Erwin Pouwelse en Lorenzo D’Hont. Vroeger stond de telefoon roodgloeiend in de laatste weken voor de Kustmarathon, maar tegenwoordig hebben de fysiotherapeuten het een stuk rustiger. “Lopers verzorgen zich steeds beter”, zeggen ze in een interview in de PZC.

De praktijk van fysiotherapeut Anton Engels wordt in aanloop naar de Kustmarathon niet overladen door lopers. Engels: “Vooralsnog valt de drukte bij ons mee. In de loop der jaren zijn lopers steeds beter voor zichzelf gaan zorgen. Mensen wachten bijvoorbeeld niet meer tot het laatste moment om een pijntje te behandelen, maar komen direct.”

Ook bij zijn collega Erwin Pouwelse is het allesbehalve een stormloop. Pouwelse heeft het idee dat de lopers steeds beter trainen. Daarnaast is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van blessures. Lopers nemen dat op in hun trainingsschema’s en gaan preventief te werk in aanloop naar een marathon.

De Zeeuws-Vlaamse fysiotherapeut Lorenzo D’Hont bevestigt dat verhaal. Vooral voorafgaand aan de Marathon Zeeuws- Vlaanderen was het in zijn praktijk ontzettend druk, maar het aantal patiënten is in de voorbije jaren afgenomen. Samen met zijn collega Michel van Bunder geeft hij nu al zo’n vijf jaar lezingen en ze merken dat het effect heeft.”

Lees het hele artikel op PZC.

Bron: PZC
Beeld: Fotolia


Tip

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel Trainingsgedrag beïnvloedt kans op hardloopblessures.

 Cover Onderzoek en behandeling van de knie_9789031352050-157-3d_CropThema     Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit9789031391905-157-3d_CropSMxll      Cover Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn 9789031385867-157-3d_CropThema