Jongeren hebben weinig vertrouwen in Facebook en Google

Slechts een op de vijf jongeren (20 procent) zegt Facebook zijn of haar persoonsgegevens toe te vertrouwen. Twitter krijgt ook weinig vertrouwen (24 procent), net als Google (34 procent). Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag. Het onderzoek is gehouden onder ruim 1.100 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. 

WhatsApp krijgt wel vertrouwen van een meerderheid van de ondervraagden (59 procent). Dat komt volgens JijVandaag voornamelijk doordat de dienst werkt met zogeheten end-to-end encryptie (versleuteling van de gesprekken).

Driekwart van de jongeren vindt het wel een probleem als WhatsApp in de toekomst gebruikersprofielen gaat doorgeven aan Facebook. Maar het merendeel zal desondanks niet stoppen met de berichtendienst.

Ondanks de privacyzorgen zijn de meeste Nederlandse jongeren wel actief op Facebook, zo bleek uit onderzoek van Newcom. Het sociale netwerk heeft in Nederland naar schatting 9,6 miljoen gebruikers, waarvan 6,8 miljoen dagelijks inloggen. In dat onderzoek gaf 53 procent van de tieners (15 t/m 19 jaar) aan bezorgd te zijn over hun privacy. Dat percentage lag onder oudere gebruikers van social media nog iets hoger.

Bron: NU.nl
Beeld: Fotolia