Nederlanders hebben veel vertrouwen in gezondheidszorg ‒ ook in fysiotherapeut

Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in zorgprofessionals en in ziekenhuizen, ondanks alle veranderingen in de gezondheidszorg. Sinds de metingen van vertrouwen worden gedaan (1997) is het publieke vertrouwen in zorgprofessionals en zorginstellingen stabiel gebleven. Dit blijkt uit het proefschrift van Evelien van der Schee.

Uit het onderzoek blijkt dat rond 80-90 procent van de mensen vertrouwen heeft in medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het vertrouwen in ziekenhuizen ligt door de jaren heen tussen de 70 en 80 procent. Vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg ligt overigens wel laag, tussen de 30 en 40%, mogelijk doordat mensen daar minder ervaring mee hebben. Eigen ervaringen en ervaringen van anderen in het sociale netwerk zijn van invloed op het publieke vertrouwen.

Als mensen geen vertrouwen in de gezondheidszorg hebben, gaan ze het bezoek aan een arts uitstellen of zijn ze minder betrokken bij de behandeling. Daarmee kan het publieke vertrouwen in de gezondheidszorg gevolgen hebben voor de effectiviteit van de zorg.

Andere invloeden op publiek vertrouwen zijn informatie via nieuwsmedia en het gevoel dat er garanties voor kwaliteit en toezicht zijn. De invloed op publiek vertrouwen van het gevoel dat er garanties voor kwaliteit en toezicht zijn, kwam naar voren uit een studie van het Nivel naar het publiek vertrouwen in beoefenaars van alternatieve geneeswijzen. Nederlanders hebben meer vertrouwen in alternatieve genezers die een artsenopleiding hebben vergeleken met alternatieve genezers die dat niet hebben. Daarnaast vinden Nederlanders ook dat ze meer vertrouwen kunnen hebben in alternatieve genezers die lid zijn van een beroepsvereniging of een kwaliteitskeurmerk hebben.

Ga voor meer informatie naar het promotieonderzoek Public trust in health care. Exploring the mechanisms.

Evelien van der Schee is op 27 oktober gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht.

Bron: Nivel