Prestaties teamsporters worden beïnvloed door psychosociale stress

Hoe goed teamsporters presteren blijkt niet alleen afhankelijk van hoe hard ze getraind hebben, maar ook van eventuele psychosociale stress thuis of op het werk. Dat stelde bewegingswetenschapper Henrike van der Does vast. Voor haar promotieonderzoek volgde zij 129 (spring)sporters twee jaar lang.

Aan de hand van verschillende prestatietests bestudeerde Van der Does de samenhang tussen bewegingstechniek, trainingsbelasting, trainingsherstel en psychosociale stress en, aan de andere kant, prestaties en blessures.

Aan het onderzoek namen 129 mannelijke en vrouwelijke volleyballers, bastketballers, korfballers en floorballers deel. Aan het begin van het seizoen analyseerde zij van al deze sporters de bewegingstechniek tijdens het springen. Tijdens het seizoen nam ze verder iedere zes weken fysieke prestatietests af. De sporters vulden zelf iedere drie weken vragenlijsten in over psychosociale stress en herstel. Een fysiotherapeut hield tot slot bij welke blessures zich tijdens de seizoenen voordeden.

Van der Does stelde vast dat de impact van psychosociale stress aanzienlijk is. Zo hangt meer psychosociale stress en een verminderd psychosociaal herstel samen met een verminderd uithoudingsvermogen. Een verminderd psychosociaal herstel hangt verder samen met een verhoogd risico op acute blessures en overbelastingsblessures. Ook het monitoren van de sprongtechniek blijkt belangrijke trainingsinformatie te kunnen geven. Zo blijkt een minder goede springtechniek, gemeten aan het begin van het seizoen, gerelateerd aan knie- en enkelblessures. Bijvoorbeeld een verminderde stabiliteit bij het landen geeft een verhoogd risico op een enkelblessure en een stugge landing leidt tot een verhoogd risico op een overbelastingblessure aan de knie.

Voor de praktijk is het volgens de promovenda dan ook van belang om, aan het begin van het seizoen, het springen van teamsporters te analyseren en daar gerichte preventieprogramma’s op in te zetten. Verder moeten coaches volgens haar tijdens het seizoen niet alleen goed letten op trainingsbelasting en -herstel, maar ook op psychosociale stress en herstel. Ze moeten bovendien ook beter monitoren hoe het buiten de training met hun spelers gaat.

Henrike van der Does (1984) behaalde haar mastertitel Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen, onderzoeksprogramma SMART Movements. Het onderzoek werd betaald door SIA Raak Pro. Van der Does werkt nu als kwaliteitsfunctionaris in het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam).

Henrike van der Does promoveerde op 14 december 2016, aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) / Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op het proefschrift Enhancing performance & rreventing injuries in team sport players.

Promotors: prof. dr. K.A.P.M. (Koen) Lemmink en prof. dr. C. (Chris) Visscher

Bron: Rijksuniversiteit Groningen (RUG) / Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Beeld: Fotolia


Tip

Cover Kunstgewrichten knie en enkel_9789036812818-115   Cover Onderzoek en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit9789031391905-157-3d_CropSM Cover Onderzoek en behandeling van de voet 978-90-313-7584-4   Cover Onderzoek en behandeling van de knie_9789031352050-157-3d_CropThemaOnderzoek en behandeling van anterieure kniepijn 9789031385867-157-3d_CropSM