Nieuw beenspier-oefenapparaat voor IC-patiënten

Een wens van het medisch en verpleegkundig team van de Intensive Care (IC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei ging maandag 9 januari in vervulling. Het ziekenhuis kreeg een oefenapparaat aangeboden dat gebruikt wordt voor de revalidatie van IC-patiënten, een zogenaamde leg press.

Intensivist Marijke van der Steen:  ‘Het nieuwe apparaat voor het oefenen van de beenspieren is belangrijk voor het herstel van onze patiënten. Sneller en meer bewegen zorgt voor een sneller herstel, juist ook tijdens het verblijf op de IC.’ Ziekenhuis Gelderse Vallei is volgens Van der Steen het eerste ziekenhuis in Nederland die met dit apparaat ervaring gaat opdoen.

Spierkracht trainen voor herstel

Bij verblijf op de IC vermindert de spiermassa snel. Vooral patiënten die ernstiger ziek zijn en er langer verblijven, krijgen hiermee te maken. Spierversterkende oefentherapie helpt deze patiënten om actief te worden en zo sneller te kunnen staan en lopen. Dit voorkomt verder verlies van spiermassa en -kracht. Patiënten knappen sneller op, zowel op de verpleegafdeling als thuis.

Innovatie in zorg

De fysiotherapeuten binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei werken volgens de laatste inzichten en richtlijnen op de IC. Ook loopt er een onderzoek naar mobiliseren (bewegen) op de IC door fysiotherapeut Bert Strookappe en zijn collega’s. De afgelopen jaren zijn er effectieve hulpmiddelen voor bewegen bijgekomen, in samenwerking met intensivisten en verpleegkundigen. Alle hulpverleners zoeken steeds naar verbetering en innovatie om de zorg voor de meest kwetsbare patiënten te verbeteren. De inzet van deze leg press is een mooie aanvulling om IC-patiënten de meest optimale begeleiding te bieden.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei