Cervicale manipulatie (‘kraken’) niet altijd veilig

Patiënten die vanwege nekklachten een chiropractor, manueel therapeut, osteopaat of arts manuele geneeskunde bezoeken en een cervicale manipulatie (‘kraken’) ondergaan, kunnen risico lopen op bijwerkingen die in een enkel geval een ernstig verloop hebben. Dit schrijft Medisch Contact.

Een bijwerking van kraken is cervicale arteriële dissectie. Hiervan doen zich meestal binnen een week na het kraken de symptomen daarvan voor, zoals verlies van controle over willekeurige bewegingen. Groningse onderzoekers publiceerden hierover een systematische review in Musculoskeletal Science and Practice, meldt Medisch Contact.

De onderzoekers bogen zich over de kwestie onder meer omdat er na een toename van calamiteitenmeldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 vraag ontstond naar meer duidelijkheid omtrent de veiligheid van cervicale manipulatie. Er zijn studies waaruit blijkt dat cervicale manipulaties effectief zijn bij nekpijn en bij bepaalde vormen van hoofdpijn.

Dissecties

Volgens Rik Kranenburg, promovendus van de Hanzehogeschool Groningen en eerste auteur van de studie, komen dissecties in Nederland ongeveer zeshonderd keer per jaar voor. Naar schatting wordt 6 procent hiervan gezien na het kraken. “In enkele gevallen is het verloop zeer ongunstig: denk aan een CVA, of zelfs aan overlijden.” Van de 227 ernstige casussen die Kranenburg en anderen inventariseerden in de literatuur overleden er elf.

Het is wel de vraag in hoeveel gevallen kraken de veroorzaker is van het probleem. Mogelijk was er al onderliggende pathologie die niet als zodanig werd herkend. Volgens Kranenburg kan een bestaande dissectie ook nekpijn en/of hoofdpijn veroorzaken. Zelfs voor vasculair neurologen is het niet gemakkelijk om een dissectie te diagnosticeren.

Monitoring Cervical Manipulations (MCM): a prospective cohort study

Het hoofddoel van de MCM-studie is om representatieve Nederlandse incidentiecijfers te verkrijgen van ernstige complicaties na cervicale manipulaties. Daarnaast wordt gekeken naar de karakteristieken van patiënten die een zware complicatie ondervinden en bronpopulatie van patiënten die gemanipuleerd worden. Beschouwd wordt of er aan de hand van deze karakteristieken een premanipulatief risicoprofiel geconstrueerd kan worden.

De geplande looptijd van de studie is een jaar (september 2016 – september 2017).

Promotietraject

Dit onderzoek maakt deel uit van het promotieonderzoek van Rik Kranenburg en wordt uitgevoerd onder supervisie van prof. dr. Cees van der Schans, dr. Maarten Schmitt, en dr. Gert Jan Luijckx. Het onderzoek wordt gedaan vanuit het Lectoraat Healthy Aging, Allied Health Care and Nursing van de Hanze Hogeschool Groningen en het UMCG (afdelingen revalidatiegeneeskunde en neurologie).

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel Zou je me misschien even lekker willen kraken? op FysioActueel.

Bron: Skipr / Medisch Contact


Tip

Web-tv KNGF-richtlijn Nekpijn

Accreditatie: 2 punten (in aanvraag bij het CKR-KNGF (registers algemeen en manueel) en bij het Keurmerk Fysiotherapie
Sprekers: dr. Arianne Verhagen, fysiotherapeut/manueel therapeut en epidemioloog, en Jasper Bier, fysiotherapeut en manueel therapeut

Deze web-tv uitzending is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is door (proef)abonnees gratis te volgen via web-tv KNGF-richtlijn Nekpijn. Vraag vandaag nog een (proef)abonnement aan: www.bsl.nl/fysiotherapeuttotaal.

E-learning Het hoogcervicale screeningsproces

Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Manueel therapeut
Studieduur: circa twee uur

De e-learning maakt onderdeel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal. Ga voor meer informatie en om de e-learning te volgen naar e-learning Het hoogcervicale screeningsproces. Of koop de losse e-learning in de BSL Shop.

Fotolia_73829676_Subscription_Yearly_XXL.jpg       E-learning Het hoogcervicale screeningsproces