Onderzoeken naar gezondheidsverschillen m/v van start

In maart 2017 gaan de eerste onderzoeken van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van start. Dat werd onlangs bekendgemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het programma moet in kaart brengen welke kennis er is over gezondheidsverschillen tussen vrouwen en mannen en waar deze nog ontbreekt. In maart zullen zeven projecten van start gaan die deze kennis op het gebied van bijvoorbeeld reuma, migraine en hart- en vaatziekten gaan verzamelen. In totaal werden in de eerste subsidieronde 38 aanvragen ingediend. Minister Edith Schippers maakte vorig jaar 12 miljoen euro vrij voor onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen.

Meer kans op bijwerkingen

Onderzoek naar gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouw is volgens het ministerie belangrijk. De verschillen kunnen namelijk erg groot zijn en de oorzaken zijn vaak onbekend. Vrouwen hebben bijvoorbeeld 60 procent meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen, en bij hart- en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor de diagnose soms wordt gemist. Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen en mannen worden afgestemd.

De gehonoreerde projecten uit de tweede ronde, bedoeld voor algemeen onderzoek, starten later dit jaar. Meer informatie is te vinden op de website van het kennisprogramma Gender & Gezondheid.

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia