Europese primeur: gewichtloos revalideren | Video

De Sint Maartenskliniek beschikt als eerste revalidatiecentrum in Europa over de Zero-G, een innovatief nieuw trainingsmiddel waarmee eerder kan worden gestart met gerichte sta- en looptraining. Uiteindelijk verwacht men dat de Zero-G bijdraagt aan een betere kwaliteit van de loopfunctie en het sneller behalen van de trainingsdoelen van de patiënt.

De Zero-G neemt het gewicht van de revalidant over zodat deze wordt ontlast tijdens het leren staan en lopen. De patiënt wordt gedeeltelijk ondersteund middels een soort parachute-harnas dat via een looprails is bevestigd aan het plafond en kan zich hiermee vrij verplaatsen in de ruimte. De Zero-G past de mate van gewichtsondersteuning aan de positie van de patiënt aan en beweegt proactief mee zonder te trekken. Daardoor kost het de patiënt minder kracht om te oefenen en kan de focus worden gelegd op het verbeteren van de coördinatiepatronen. Fysiotherapeut Hennie Rijken: Je kunt er allerlei oefeningen op doen die je anders niet kan doen omdat het fysiek te zwaar is voor de patiënt. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waarin er voor de patiënt meer mogelijkheden zijn om te experimenteren met zijn eigen mogelijkheden.”

 

 

In de meeste gevallen kan pas worden gestart met leren lopen als de patiënt kan staan. En van daaruit kunnen de eerste stapjes worden gezet. Met de Zero-G kan er nu eerder worden begonnen met looptraining. Volgens Remco Hoogendijk, manager innovatie aan de Sint Maartenskliniek, is het apparaat een belangrijke toegevoegde waarde voor het revalidatiecentrum omdat de Zero-G meer trainingsmogelijkheden biedt voor revalidanten. Met de Zero-G kan een situatie worden gecreeërd waarin sneller vrij kan worden geoefend binnen de eigen mogelijkheden van de patiënt wat kan leiden tot een betere motorische vooruitgang.

Veilig vallen

Een belangrijk aspect van de Zero-G is de veiligheid die het de patiënt biedt. De patiënt hangt in een parachute-harnas en kan niet vallen. Bovendien ziet het ‘val motion capture systeem’ van de Zero-G een mogelijke val van de patiënt aankomen en reageert daarop. Hierdoor kan de patiënt steeds op de grens van zijn mogelijkheden oefenen. Volgens fysiotherapeut Hennie Rijken is dit goed voor het zelfvertrouwen van de patiënt. “Patiënten zijn vaak onzeker doordat ze de controle over hun lichaam kwijt zijn en de angst hebben om te vallen. In deze veilige omgeving durven ze wellicht meer en kunnen zo hun doelen sneller bereiken.”

Doelgroep

De Zero-G kan op veel momenten tijdens het revalidatieproces laagdrempelig worden ingezet met veel verschillende trainingsdoeleinden. De Sint Maartenskliniek verwacht jaarlijks ongeveer 160 van haar patiënten te behandelen met de Zero-G. Bijvoorbeeld patiënten die coördinatieproblemen ervaren met lopen door letsel na een ongeval, een CVA of dwarslaesie. Of patiënten die problemen hebben met spierkracht en/of spierspanning, onder andere door spasmen.

Patiënt gedreven innovatie

Wat de Zero-G bijzonder maakt, is het feit dat hij voor en door een revalidatiepatiënt is ontwikkeld. Joe Hidler, directeur Aratech (VS), kwam tot deze uitvinding omdat hij zelf door een ongeval in een rolstoel zit. Vanuit zijn eigen ervaringen met revalideren kwam hij op het idee van de Zero-G. Uitgangspunt is dat door de gewichtloosheid je veel vrijer bent om te (leren) bewegen.

Bron: Sint Maartenskliniek
Beeld en video: Sint Maartenskliniek