Dr. Mariëtte de Rooij wint proefschriftprijs: fysiotherapie zeer effectief bij knieartrose en comorbiditeit

Mariëtte de Rooij ontving tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag van het KNGF en het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) de WCF Proefschriftprijs. Het onderwerp van haar proefschrift: de effectiviteit van fysiotherapie bij mensen met knieartrose en comorbiditeit.

 

 

Op deze Wetenschapsdag presenteren enkele lectoren en hoogleraren hun onderzoekslijn en wordt er zowel parallel als plenair gediscussieerd over de toekomst van de fysiotherapiewetenschap en de onderzoeks-en kennisagenda fysiotherapie. Genomineerden voor de WCF Proefschriftprijs presenteerden kort hun proefschrift. Mariëtte de Rooij kwam als winnaar uit de bus.

Knieartrose patiënten met comorbiditeit hebben ook veel baat bij fysiotherapie

Fysiotherapie (oefentherapie) met specifieke aanpassingen is zeer effectief en veilig gebleken bij patiënten met knieartrose en (ernstige) comorbiditeiten zoals hartfalen, COPD en diabetes mellitus type 2.

Fysiotherapeut Mariëtte de Rooij toonde dit aan in een grote RCT-studie, nadat zij eerst specifieke behandelprotocollen voor verschillende comorditeiten ontwikkelde en in pilotvorm uittestte. Dit is een zeer vernieuwende uitkomst, omdat patiënten met comorbiditeit altijd uitgesloten werden van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er in de dagelijkse praktijk vaak onvoldoende inzicht hoe met deze patiënten om te gaan terwijl comorbiditeit in de meerderheid van de patiënten met knieartrose voorkomt.

Dit promotieonderzoek was onderdeel van het DO-IT onderzoeksprogramma, in opdracht van en gefinancierd door het KNGF. Mariëtte de Rooij voert inmiddels een vervolgonderzoek uit, gefinancierd door het WCF van het KNGF. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijn.

Mariëtte de Rooij verdedigde haar proefschrift over dit onderzoek ‘Comorbidity in knee osteoarthritis. Development and evaluation of tailored exercise therapy’ 16 februari 2017.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel op FysioActueel Is fysio ook nuttig bij comorbiditeit?

Bron: KNGF
Beeld: Fotolia


 Tip

Cover Onderzoek en behandeling van artrose en artritis      Cover Onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat bij ouderen_Cropxl