Promotieonderzoek preoperatieve training

Fysiotherapeut Karin Valkenet heeft onderzoek gedaan naar preoperatieve training, bedoeld om uitkomsten na een operatie te verbeteren (Better in Better out-concept). In haar promotieonderzoek heeft Valkenet onder andere een RCT uitgevoerd naar een hoog intensief preoperatief ademspiertrainingsprogramma voor patiënten op de wachtlijst voor een slokdarmverwijderingsoperatie.

Een betere conditie voor een operatie zorgt voor een beter herstel. Het aantal kwetsbare patiënten dat een zware operatie ondergaat neemt toe. In Nederland worden jaarlijks meer dan 1,4 miljoen operaties uitgevoerd. Ongeveer de helft daarvan zijn grote operaties die gepaard gaan met een ziekenhuisopname. Hoewel operaties gericht zijn op het verbeteren van de medische status van een patiënt, is er altijd het risico op complicaties. Het idee van preoperatieve training is het verbeteren van de fysieke conditie van een patiënt voorafgaand aan de operatie om daarmee de resultaten na de operatie te verbeteren.

Valkenet heeft de effectiviteit van fysieke training voorafgaand aan een grote operatie onderzocht bij patiënten die hartchirurgie, slokdarmchirurgie of oncologische chirurgie moesten ondergaan. Er wordt onderzocht wat de effectiviteit is van ademspiertraining op de kwaliteit van leven en het aantal longontstekingen na deze operaties. Ook wordt onderzocht of een fitnessprogramma voorafgaand aan een oncologische operatie veilig en haalbaar is. De grootste studie in dit proefschrift is de PREPARE-studie, waarbij gekeken is of ademspiertraining vóór een slokdarmoperatie de kans op een longontsteking ná deze operatie kan verkleinen.

Aan dit onderzoek hebben negen ziekenhuizen in binnen- en buitenland meegewerkt. De conclusie van dit proefschrift is dat preoperatieve trainingsprogramma’s te kampen hebben met serieuze uitdagingen om de fysieke fitheid van patiënten in de korte tijd voor de operatie voldoende te kunnen verbeteren, en om het herstel na de operatie te kunnen beïnvloeden.

Karin Valkenet verdedigde haar proefschrift ‘Preoperative exercise training to improve postoperative outcomes’ op 6 april 2017 aan de Universiteit Utrecht.

Download hier het proefschrift.

Bron: Universiteit Utrecht
Beeld: Fotolia


Tip

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel Fysieke training vóór en na een grote operatie – De huidige opinie.