Studenten fysiotherapie helpen boksers met blessurepreventie en techniekverbetering

Drie studenten fysiotherapie van Zuyd Hogeschool hebben stootbewegingen van boksers in kaart gebracht door middel van 3D-camera’s en reflectoren die infrarood licht kunnen weerkaatsen. Door een nauwkeurig bewegingsprofiel van de directe stoot op te stellen en dit te integreren in bokstrainingen kunnen blessures voorkomen en beter behandeld worden, en de bokstechniek verbeterd. 

De studenten hebben de bewegingsanalyse, na een voorbereiding van een jaar, uitgevoerd in het MotionLab van de opleidingen Mens en Techniek | Biometrie en Fysiotherapie van Zuyd Hogeschool in Heerlen met behulp van een motion capture system. Hierbij zijn de infraroodlicht-weerkaatsende reflectoren aangebracht op de lichamen van de boksers en hun bewegingen driedimensionaal vastgelegd door speciale camera’s. In tegenstelling tot andere studies richt het Zuyd-onderzoek zich niet zozeer op de snelheid van de directe stoot, maar op de plaats en versnelling van de ‘bovenste extremiteit’: schouder, elleboog en pols. Hierbij wordt de beweging gevolgd vanaf de inzet van de arm tot het moment van impact op het doelwit.

Ideale directe stoot

De analyse resulteert in een driedimensionaal bewegingsprofiel dat als richtlijn voor de ideale directe stoot ingezet wordt bij bokstrainingen. Bovendien krijgen fysiotherapeuten en biometristen door deze richtlijn beter inzicht in eventuele afwijkingen in de directe stootbewegingen. Hierdoor kunnen boksblessures voorkomen en beter behandeld worden, en boksers tijdens hun revalidatie effectiever bijgestuurd. Het bewegingsprofiel van de directe stoot is een eerste stap naar een omvattend programma om alle specifieke boksbewegingen vast te leggen.

Motion capture system Studenten HZ 1         Motion capture system Studenten HZ 2_Cropdef

Motion capture system Studenten HZ 3

1. De reflectoren weerkaatsen infraroodlicht
2. De reflectoren worden ‘ingelezen’ als onderdeel van het motion capture system
3. Directe stoot driedimensionaal in kaart gebracht

De analyse is onderdeel van het afstudeeronderzoek ‘De eerste klap is een daalder waard’ van de fysiotherapiestudenten Jur Geusen, Maxime Walstra en Fabrice Houtvast onder begeleiding van biometrie-docent Dennis Odekerken van Zuyd Hogeschool. De analyse is gemaakt in samenwerking met boksschool Heppenhuis uit Heerlen, waar tachtig tot honderd boksers in training zijn. De boksschool staat erom bekend dat veel gebruikgemaakt wordt van wetenschappelijke methodieken.

Volgens Zuyd Hogeschool  is het voor zover bekend de eerste keer dat een dergelijke gedetailleerde bewegingsanalyse van boksers is gemaakt én wordt ingezet voor medische en trainingsdoeleinden.

Bekijk de video van het MotionLab.

Bron: Zuyd Hogeschool
Beeld: Fotolia