Fysiotherapeut en huisarts houden samen beweegspreekuur

Fysiotherapeuten en huisartsen draaien op proef samen een beweegspreekuur. De patiënt hoeft dan maar één keer zijn verhaal te doen en gaat eventueel met een oefening naar huis. Het AD heeft hierover onlangs een artikel gepubliceerd.

De proef met het ‘beweegspreek­uur’ draait onder meer bij een huisartsenpraktijk in de Rivierenbuurt in Den Haag. Twee keer per week ontvangen de huisarts en fysiotherapeut patiënten tijdens een gezamenlijk spreekuur.

Volgens Frits van Trigt, directeur van Fysiogroep Haaglanden (een coöperatie waar zo’n 220 fysiotherapeuten uit de Haagse regio bij zijn aangesloten) is één van de voordelen dat de patiënt niet drie keer hetzelfde verhaal hoeft te vertellen, en zo mogelijk loopt hij meteen met een oefening de praktijk uit. En rolt er een beter advies uit, want twee weten meer dan een. Het initiatief is volgens Van Trigt ‘revolutionair’ binnen de eerstelijns zorg. Huisartsenpraktijken werken wel vaak met ‘praktijkondersteuners’, zoals een diabetesverpleegkundige, maar dan wordt er geen gezamenlijk spreekuur gehouden. In ziekenhuizen wordt dit principe al wel toegepast, volgens het het ‘one-stop-and-go’ idee.

Bij het beweegspreekuur stelt de fysiotherapeut direct een behandeladvies op en schrijft een overdracht. Dat scheelt tijd bij de eerste intake als de patiënt doorgaat naar een praktijk voor fysiotherapie. Ook zijn minder ziekenhuisbezoeken nodig. Bij ernstige stijfheid bijvoorbeeld stuurt de huisarts de patiënt nog wel eens naar het ziekenhuis om een foto te laten  maken. Maar nu kan de fysiotherapeut oefeningen geven aan de patiënt om de stijfheid te verhelpen. Die foto is dan niet meer nodig.

De fysiotherapeuten en huisartsen zijn beiden enthousiast over het initiatief, ook omdat ze veel van elkaar opsteken. De fysiotherapeut is gericht op de fysieke klacht, de huisarts kijkt ook naar andere dingen, zoals de gevolgen van de klacht.

De proef wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis. De zorgverzekeraar onderzoekt tevens wat het oplevert:

  1. Gaan patiënten die op het speciale spreekuur komen minder snel naar het ziekenhuis?
  2. Kan de behandeling bij de fysiotherapeut sneller van start gaan doordat de patiënt niet weer zijn hele verhaal hoeft te doen?

Het project is een van de Haaglandse initiatieven om fysiotherapie in de regio beter én goedkoper te maken. Zo loopt er in de Haagse wijk Moerwijk een project waarbij beweegsportcoaches samenwerken met huisartsen en fysiotherapeuten om bewoners meer te laten bewegen en hebben fysiotherapeuten praatgroepjes opgericht voor diabetespatiënten. Het idee daarachter is dat ze elkaar kunnen stimuleren om meer te bewegen in plaats van dat de arts dat doet.

Lees ook het artikel in het AD.

Bron: AD
Beeld: Fotolia


Tip

Cover Kunstgewrichten de heup 9789036810500-2000_Cropdef      Cover Onderzoek en behandeling van de heup_Crop      Cover Onderzoek en behandeling van artrose en artritis

Cover Aandoeningen van het bewegingsapparaat_Crop     978-90-368-1105-7_Cover_1.indd      Cover Onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat bij ouderen_Cropxl