Knieprothese aangepast aan de anatomie van de vrouw | De genderprothese

Een recente ontwikkeling op het gebied van knieprothesen is de geslachtsspecifieke knieprothese, ook wel de ‘vrouwenknie’ genoemd. Omdat het merendeel van de patiënten met een knieprothese van het vrouwelijke geslacht is, hebben fabrikanten een smallere pasvorm voor de vrouwelijke knie ontwikkeld.

 

Chirurgen merkten dat zij steeds vaker tijdens operaties concessies moesten doen om de standaard uniseks knieprothese passend te krijgen bij vrouwen. De geslachtsspecifieke prothese houdt rekening met de verschillen in anatomie van de knie, met name van de distale femur, tussen vrouwen en mannen. Het prothesedesign van de genderprothese verschilt ten opzichte van de universele knieprothese op drie punten:

  • De universele knieprothese is vaak te grof en te breed en hangt daardoor soms over aan de ventrale zijde van de knie. Bij de gender specific prothese is de femurcomponent versmald en zijn de maten aangepast aan de vrouwelijke femur.
  • Bij vrouwen is de ventrale zijde van de femurcondylen minder prominent aanwezig dan bij mannen. Een universele knieprothese kan leiden tot overhanging tijdens knieflexie doordat de flange dikker is dan het bot dat is weggezaagd. Dit betekent dat er te grote retropatellaire krachten kunnen ontstaan, die pijn en functieverlies tot gevolg hebben. Bij de vrouwenknie is er sprake van een dunnere flange, een dunner protheseprofiel aan de voorzijde van de knie (zie figuur).
  • Vanwege de grotere quadricepshoek bij vrouwen, als gevolg van een breder bekken, is bij de vrouwenknie de richting van de patellaire sulcus/femorale groeve aangepast aan de grotere valgushoek van de knie. De patellaire sulcus ligt bij deze prothese meer naar lateraal. Hierdoor spoort de patella beter, wat ten goede komt aan de mobiliteit van de knie.

Witregelshttps://static-content.springer.com/image/chp%3A10.1007%2F978-90-368-1282-5_1/MediaObjects/978-90-368-1282-5_1_Fig7_HTML.gif

Figuur 1.7 a De mannenprothese. b Bij de vrouwenknie is er sprake van een dunnere flange ofwel een dunner protheseprofiel aan de voorzijde (rode pijlen).

Uit recente studies blijkt dat het aangepaste, smallere prothesedesign van de geslachtsspecifieke prothese geen beter resultaat geeft dan de uniseks knieprothese bij vrouwen. Hierbij is gekeken naar de mobiliteit, functionaliteit, pijn, patiënttevredenheid, complicaties en objectieve radiografische bevindingen . De vrouwenknie biedt dus geen klinische en radiografische voordelen ten opzichte van de universele knieprothese bij vrouwen.

Dit artikel is te lezen in het boek Kunstgewrichten: knie en enkel. Dit boek maakt deel uit van de boekenreeks Orthopedische Casuïstiek met in totaal 25 themaboekjes: van onderzoek en behandeling van de elleboog, heup, nek, lage rug, knie en bekken tot sportblessures van de schouder, arm en hand. Ook verkrijgbaar als abonnement Orthopedische Casuïstiek Online.

Bron: Kunstgewrichten: knie en enkel


Tip

Bestel nu de drie boeken over kunstgewrichten uit de boekenreeks Orthopedische Casuïstiek en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Per stuk te koop, of de set van drie:
nu met 20 euro korting!

Cover Kunstgewrichten bovenste extremiteit_CropTw   Boek Kunstgewrichten knie en enkel 9789036812818-2000_CropTw   Cover Kunstgewrichten de heup_CropTw