Reumanifest: fysiotherapie voor reuma moet terug in basispakket

Het Reumafonds, patiënten, hoogleraren/ onderzoekers, reumatologen, reumaverpleegkundigen, fysio- en oefentherapeuten roepen de Tweede Kamer en het kabinet op tot de terugkeer van fysiotherapie voor reuma in het basispakket. ‘Fysiotherapie moet terug in het basispakket want het werkt én bespaart zorgkosten’, aldus de ondertekenaars van het vandaag gepubliceerde Reumanifest. Het Reumanifest is aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op 28 juni vergadert de commissie over de vergoedingen in de basisverzekering voor 2018.

Om zelfstandig aan het werk te blijven en mee te draaien in de maatschappij hebben veel mensen met reuma fysiotherapie nodig. Sommigen vaak, anderen incidenteel. Voor deze mensen kan fysiotherapie het verschil betekenen tussen werken en waardigheid of thuiszitten, thuiszorg en zelfs ziekenhuisopname.

Wetenschappers, behandelaren en patiënten pleiten samen met het Reumafonds voor fysiotherapie voor mensen met reuma in het basispakket, onder wie prof. dr. Thea Vliet Vlieland, hoogleraar Doelmatigheid van revalidatieprocessen, in het bijzonder fysiotherapie en dr. Hein Bernelot Moens, reumatoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Patiënten ervaren de noodzaak van fysiotherapie. Aan de landelijke peiling van het Reumafonds uitgevoerd door het onderzoeksbureau GfK deden meer dan 5.000 patiënten mee. Uit deze peiling blijkt:

  • Door fysiotherapie kan 41% makkelijker bewegen/functioneren, heeft 28% minder pijnklachten, en 7% heeft fysiotherapie nodig om überhaupt (weer) te kunnen bewegen en functioneren.
  • Reden om naar fysiotherapie te gaan: pijn (82%), moeite met bewegen(65%), problemen met dagelijkse activiteiten (52%)
  • Van de patiënten ondervindt 74% beperking in hun zorg door minder fysiotherapie. Met als gevolg vaker medicatie (49%), (meer) mantelzorg (23%) en meer bezoeken aan huisarts (20%) of specialist (15%)

Walda Goldbach, reumapatiënt: “Fysiotherapie voorkomt dat ik in een rolstoel beland. Hierdoor kan ik blijven werken en mijn pijnklachten zodanig beperkt houden dat ik niet afhankelijk ben van zware pijnstillers.”

Lees hier het hele Reumanifest over fysiotherapie.

Bron: persbericht Reumafonds


Tip

Cover Onderzoek en behandeling van artrose en artritis     Cover Kunstgewrichten de heup 9789036810500-2000_Cropdef     Cover Onderzoek en behandeling van de heup_Crop     Cover Onderzoek en behandeling van de knie 978-90-313-6588-3